Kapr v bylinkovém těstíčku
Suroviny:
- 800 g očištěného kapra (podkovy)
- sůl
- 1 citron
Těstíčko:
- svazek bylinek (kopr, bazalka, tymián)
- 2 vejce
- 100 ml piva
- 200 g hladké mouky
- olej na smažení
Postup:
1. Kapří podkovy opláchneme a osušíme. Pokapeme je po obou stranách citronovou šťávou, osolíme a necháme v chladu krátce odležet.
2. Mezitím si připravíme těstíčko. Bylinky opláchneme, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Vejce rozšleháme s pivem, po částech zašleháme hladkou mouku a ochutíme vegetou. Nakonec do těstíčka přidáme nasekané bylinky.
3. Na pánvi rozehřejeme olej. Podkovy namočíme do těstíčka a zvolna po obou stranách osmažíme dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 2114 kJ/505 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kapr na kmíně
Suroviny:
- 4 podkovy z kapra (asi 800 g)
- sůl
- šťáva z 1 citronu
- kmín
- asi 50 g másla
Postup:
1. Podkovy z kapra očistíme. Osolíme je, pokapeme citronovou šťávou a posypeme kmínem. Zabalíme je do potravinové fólie a na 20 minut uložíme do chladna proležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček lehce vymažeme máslem a rozložíme do něj porce ryby.
3. Podkovy pokapeme rozpuštěným zbylým máslem, podlijeme troškou vody a vložíme do trouby. Za občasného přelévání výpekem je pečeme dozlatova asi 30 minut. Podáváme s vařeným bramborem nebo pečivem.
Doba přípravy 40 (bez času na odležení) minut.
1 porce obsahuje 1116 kJ/267 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kapr na kari a zelenině
Suroviny:
- 2 mrkve
- 1/2 malého celeru
- 1 malý pórek
- 1 velká cibule
- 1 brambor
- 1 hlavička česneku
- 1 lžička kari koření
- sůl
- pepř
- 1 kávová lžička kmínu
- 1 očištěný a rozporcovaný kapr
- 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla
Postup:
1. Mrkev, celer a pórek očistíme, cibuli a brambor oloupeme. Mrkev s celerem nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a brambor na kostičky.
2. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme do misky. Přidáme kari koření, špetku soli, pepře, kmín a směs dobře promícháme. Porce kapra osolíme a z obou stran potřeme připravenou kašičkou.
3. Na dno pekáčku nalijeme olej nebo sádlo. Veškerou zeleninu v míse promícháme, lehce osolíme a vsypeme do pekáčku.
4. Zeleninu poklademe porcemi kapra, vše podlijeme trochou vody a pekáček vložíme do trouby. Při 180 °C pečeme pod pokličkou 30 minut. Poté kapra odklopíme a 10-15 minut dopékáme.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1657 kJ/396 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kapr po italsku
Suroviny:
- 1000 g kapra
- 80 g hladké mouky
- 2-3 bílky
- 80 g strouhanky
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- sůl
- pepř
- 1 cibule
- 60 g sádla
- 60 ml oleje
- 1 malý svazek petrželky
- 1 paprika
- 1 citron
Postup:
1. Bílky našleháme a promícháme se strouhankou a nastrouhaným parmazánem. Porce kapra osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce a pak v bílkové směsi.
2. Cibuli a petrželku nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a sádlo, osmahneme na něm nasekanou cibulku a petrželku.
3. K cibuli vložíme porce kapra a opečeme je po obou stranách dozlatova.
Podáváme ozdobené nakrájenou paprikou a citronem.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 3103 kJ/741 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kapr v sýrovém těstíčku s bramborovým salátem s klíčky
Suroviny:
- 400 g brambor
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 červenou cibuli
- 1 mrkev
- 4 lžíce sušených rajčat
- 250 g sójových klíčků
- 125 g bílého jogurtu
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžíce kondenzovaného mléka
- 1 lžíce sekané petrželky
- 1 lžíce sekané máty
- sůl
Postup:
1. Brambory omyjeme a dáme vařit do vody s kmínem. Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.
2. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, oškrábanou mrkev nakrájíme na kolečka a sušená rajčata na nudličky. Sójové klíčky přecedíme, přecedíme a necháme okapat. Potom vše přidáme k bramborovým plátkům.
3. V misce rozmícháme bílý jogurt, hořčici, citronovou šťávu, zázvor, kondenzované mléko, petrželku, mátu a dochutíme solí. Zálivkou pokapeme směs brambor a sójových klíčků a dobře promícháme. Salát necháme 15 minut odležet.
Výborně chutná ke klasickému smaženému kaprovi.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1920 kJ/459 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kapr po židovsku
Suroviny:
- 1 celý kapr (asi 1500 g)
- 160 g čerstvých hub
- 300 g žampionů
- 30 g másla
- 2 rohlíky
- 4 lžíce mléka
- 3 vejce
- pepř
- sůl
- 4 lžíce oleje
- 1 cibule
- 10 koktejlových rajčat
- 2 lžíce sekané petrželky
- čerstvě mletý červený pepř
Postup:
1. Očištěné houby a polovinu žampionů nakrájíme na menší kousky a krátce osmahneme na másle. Necháme vychladnout. Rohlíky pokrájíme na plátky, navlhčíme mlékem, rozmělníme vidličkou a přidáme žloutky. Směs osolíme, opepříme a vmícháme vychladlé houby.
2. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do nádivky. Očistěnéhovykuchaného kapra naplníme směsí a zašijeme kuchyňskou nití.
3. Kapra dáme do pekáčku a ze všech stran krátce opečeme na másle. Pak rybu polijeme olejem, podlijeme malým množstvím vody, přikryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 50 minut. Rybu během pečení přeléváme výpekem. Poté odstraníme alobal a dopečeme dozlatova.
4. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, na kterém necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na kolečka. Přidáme druhou polovinu nakrájených žampionů a koktejlová rajčata a krátce podusíme. Dopečenou rybu posypeme petrželkou a červeným pepřem a podáváme s žampionovou směsí.
Doba přípravy 90 minut.
1 porce obsahuje 2480 kJ/592 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kapr se slaninou
Suroviny:
- 1 středně velký kapr (asi 2000 g)
- 120 g slaniny
- 3 stroužky česneku
- mletá červená paprika
- sůl
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- 100 ml bílého vína nebo
- 100 ml rybího vývaru
- 50 g mandlových lupínků
Postup:
1. Kapra vykucháme, očistíme od šupin, důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na podkovy. Slaninu nakrájíme na hranolky a kapra jimi protkneme. Pak jej potřeme prolisovaným česnekem, mletou paprikou a osolíme.
2. Kapra položíme do pekáčku s rozehřátým olejem, poklademe ho kousky másla a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C. Během pečení kapra podléváme bílým vínem nebo rybím vývarem. Asi 10 minut před koncem pečení posypeme kapra mandlovými lupínky a dopečeme.
3. Kapra podáváme ozdobeného plátky citronu a čerstvou zeleninou. Vhodnou přílohou jsou vařené nebo opečené brambory.
1 porce obsahuje 4214 kJ/1006 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kapr na provensálském koření
Suroviny:
- 1 celý kapr (asi 2500 g)
- 200 g mrkve
- 120 g petržele
- 180 g celeru
- 1 pórek
- 100 g másla
- 250 g brambor
- sůl
- provensálské koření
- 50 g mandlových lupínků
- 1 citron
Postup:
1. Kapra vykucháme, zbavíme šupin a odkrojíme pouze spodní ploutve. Celého kapra důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme.
2. Mrkev, petržel, celer a pórek očistíme a rozkrájíme. Kapra osolíme a posypeme provensálským kořením. Takto upraveného kapra ,posadíme" na dvě rozkrojené brambory do pekáče. Okolo kapra rozložíme na hranolky nakrájenou zeleninu a zalijeme ji dostatečným množstvím vody tak, aby byla ponořená. Na kapra položíme plátky másla.
3. Rybu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme nepřiklopenou při teplotě cca170-180°C asi 50-60 minut. Během pečení kapra přeléváme výpekem. Těsně před dopečením jej posypeme mandlovými lupínky.
4. Hotového kapra naporcujeme. Maso nařízneme u hřbetní ploutve a porce opatrně stahujeme pomocí vidličky z kostí. Kosti zůstanou v pekáči. Brambory připravované spolu s kaprem nejíme, slouží k tomu, aby do sebe natáhly rybinu. Kapra ozdobíme listy řapíkatého celeru a podáváme s vařenými bramborami.
Doba přípravy 90 minut.
1 porce obsahuje 4360 kJ/1041 kcal
Počet porcí/kusů 4