Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

8 receptů na přípravu kapra

  6:00aktualizováno  31. března 2019 13:28
Kapr nemusí být jen smažený na Vánoce. Existují stovky receptů, jak tuto rybu chutně připravit. My jsme pro vás připravili 8 vyzkoušených receptů, které vás jistě nezklamou.

Kapr v bylinkovém těstíčku

Suroviny:

  • 800 g očištěného kapra (podkovy)
  • sůl
  • 1 citron

Těstíčko:

  • svazek bylinek (kopr, bazalka, tymián)
  • 2 vejce
  • 100 ml piva
  • 200 g hladké mouky
  • olej na smažení


35766-103950_1


Postup:

1. Kapří podkovy opláchneme a osušíme. Pokapeme je po obou stranách citronovou šťávou, osolíme a necháme v chladu krátce odležet.

2. Mezitím si připravíme těstíčko. Bylinky opláchneme, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Vejce rozšleháme s pivem, po částech zašleháme hladkou mouku a ochutíme vegetou. Nakonec do těstíčka přidáme nasekané bylinky.

3. Na pánvi rozehřejeme olej. Podkovy namočíme do těstíčka a zvolna po obou stranách osmažíme dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2114 kJ/505 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr na kmíně

Suroviny:

  • 4 podkovy z kapra (asi 800 g)
  • sůl
  • šťáva z 1 citronu
  • kmín
  • asi 50 g másla


35766-103951_1


Postup:

1. Podkovy z kapra očistíme. Osolíme je, pokapeme citronovou šťávou a posypeme kmínem. Zabalíme je do potravinové fólie a na 20 minut uložíme do chladna proležet.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček lehce vymažeme máslem a rozložíme do něj porce ryby.

3. Podkovy pokapeme rozpuštěným zbylým máslem, podlijeme troškou vody a vložíme do trouby. Za občasného přelévání výpekem je pečeme dozlatova asi 30 minut. Podáváme s vařeným bramborem nebo pečivem.


Doba přípravy 40 (bez času na odležení) minut.

1 porce obsahuje 1116 kJ/267 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr na kari a zelenině

Suroviny:

  • 2 mrkve
  • 1/2 malého celeru
  • 1 malý pórek
  • 1 velká cibule
  • 1 brambor
  • 1 hlavička česneku
  • 1 lžička kari koření
  • sůl
  • pepř
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 1 očištěný a rozporcovaný kapr
  • 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla

35766-103952_1


Postup:

1. Mrkev, celer a pórek očistíme, cibuli a brambor oloupeme. Mrkev s celerem nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a brambor na kostičky.

2. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme do misky. Přidáme kari koření, špetku soli, pepře, kmín a směs dobře promícháme. Porce kapra osolíme a z obou stran potřeme připravenou kašičkou.

3. Na dno pekáčku nalijeme olej nebo sádlo. Veškerou zeleninu v míse promícháme, lehce osolíme a vsypeme do pekáčku.

4. Zeleninu poklademe porcemi kapra, vše podlijeme trochou vody a pekáček vložíme do trouby. Při 180 °C pečeme pod pokličkou 30 minut. Poté kapra odklopíme a 10-15 minut dopékáme.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1657 kJ/396 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr po italsku

Suroviny:

  • 1000 g kapra
  • 80 g hladké mouky
  • 2-3 bílky
  • 80 g strouhanky
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibule
  • 60 g sádla
  • 60 ml oleje
  • 1 malý svazek petrželky
  • 1 paprika
  • 1 citron


35766-103953_1


Postup:

1. Bílky našleháme a promícháme se strouhankou a nastrouhaným parmazánem. Porce kapra osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce a pak v bílkové směsi.

2. Cibuli a petrželku nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a sádlo, osmahneme na něm nasekanou cibulku a petrželku.

3. K cibuli vložíme porce kapra a opečeme je po obou stranách dozlatova.

Podáváme ozdobené nakrájenou paprikou a citronem.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 3103 kJ/741 kcal

Počet porcí/kusů 4

Kapr v sýrovém těstíčku s bramborovým salátem s klíčky

Suroviny:

  • 400 g brambor
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 červenou cibuli
  • 1 mrkev
  • 4 lžíce sušených rajčat
  • 250 g sójových klíčků
  • 125 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce kondenzovaného mléka
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • 1 lžíce sekané máty
  • sůl


35766-103954_1


Postup:

1. Brambory omyjeme a dáme vařit do vody s kmínem. Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.

2. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, oškrábanou mrkev nakrájíme na kolečka a sušená rajčata na nudličky. Sójové klíčky přecedíme, přecedíme a necháme okapat. Potom vše přidáme k bramborovým plátkům.

3. V misce rozmícháme bílý jogurt, hořčici, citronovou šťávu, zázvor, kondenzované mléko, petrželku, mátu a dochutíme solí. Zálivkou pokapeme směs brambor a sójových klíčků a dobře promícháme. Salát necháme 15 minut odležet.

Výborně chutná ke klasickému smaženému kaprovi.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1920 kJ/459 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr po židovsku

Suroviny:

  • 1 celý kapr (asi 1500 g)
  • 160 g čerstvých hub
  • 300 g žampionů
  • 30 g másla
  • 2 rohlíky
  • 4 lžíce mléka
  • 3 vejce
  • pepř
  • sůl
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 10 koktejlových rajčat
  • 2 lžíce sekané petrželky
  • čerstvě mletý červený pepř


35766-103955_1


Postup:

1. Očištěné houby a polovinu žampionů nakrájíme na menší kousky a krátce osmahneme na másle. Necháme vychladnout. Rohlíky pokrájíme na plátky, navlhčíme mlékem, rozmělníme vidličkou a přidáme žloutky. Směs osolíme, opepříme a vmícháme vychladlé houby.

2. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do nádivky. Očistěnéhovykuchaného kapra naplníme směsí a zašijeme kuchyňskou nití.

3. Kapra dáme do pekáčku a ze všech stran krátce opečeme na másle. Pak rybu polijeme olejem, podlijeme malým množstvím vody, přikryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 50 minut. Rybu během pečení přeléváme výpekem. Poté odstraníme alobal a dopečeme dozlatova.

4. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, na kterém necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na kolečka. Přidáme druhou polovinu nakrájených žampionů a koktejlová rajčata a krátce podusíme. Dopečenou rybu posypeme petrželkou a červeným pepřem a podáváme s žampionovou směsí.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2480 kJ/592 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr se slaninou

Suroviny:

  • 1 středně velký kapr (asi 2000 g)
  • 120 g slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • mletá červená paprika
  • sůl
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml bílého vína nebo
  • 100 ml rybího vývaru
  • 50 g mandlových lupínků


35766-103956_1

Postup:

1. Kapra vykucháme, očistíme od šupin, důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na podkovy. Slaninu nakrájíme na hranolky a kapra jimi protkneme. Pak jej potřeme prolisovaným česnekem, mletou paprikou a osolíme.

2. Kapra položíme do pekáčku s rozehřátým olejem, poklademe ho kousky másla a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C. Během pečení kapra podléváme bílým vínem nebo rybím vývarem. Asi 10 minut před koncem pečení posypeme kapra mandlovými lupínky a dopečeme.

3. Kapra podáváme ozdobeného plátky citronu a čerstvou zeleninou. Vhodnou přílohou jsou vařené nebo opečené brambory.


1 porce obsahuje 4214 kJ/1006 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr na provensálském koření

Suroviny:

  • 1 celý kapr (asi 2500 g)
  • 200 g mrkve
  • 120 g petržele
  • 180 g celeru
  • 1 pórek
  • 100 g másla
  • 250 g brambor
  • sůl
  • provensálské koření
  • 50 g mandlových lupínků
  • 1 citron


35766-103957_1


Postup:

1. Kapra vykucháme, zbavíme šupin a odkrojíme pouze spodní ploutve. Celého kapra důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme.

2. Mrkev, petržel, celer a pórek očistíme a rozkrájíme. Kapra osolíme a posypeme provensálským kořením. Takto upraveného kapra ,posadíme" na dvě rozkrojené brambory do pekáče. Okolo kapra rozložíme na hranolky nakrájenou zeleninu a zalijeme ji dostatečným množstvím vody tak, aby byla ponořená. Na kapra položíme plátky másla.

3. Rybu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme nepřiklopenou při teplotě cca170-180°C asi 50-60 minut. Během pečení kapra přeléváme výpekem. Těsně před dopečením jej posypeme mandlovými lupínky.

4. Hotového kapra naporcujeme. Maso nařízneme u hřbetní ploutve a porce opatrně stahujeme pomocí vidličky z kostí. Kosti zůstanou v pekáči. Brambory připravované spolu s kaprem nejíme, slouží k tomu, aby do sebe natáhly rybinu. Kapra ozdobíme listy řapíkatého celeru a podáváme s vařenými bramborami.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 4360 kJ/1041 kcal

Počet porcí/kusů 4


Autor:
  • Nejčtenější

Září víc než kdy dřív. Zralé herečky sklízí úspěch nejen v hlavních rolích

Nejen letošní udělování Zlatých glóbů naznačuje, že v Hollywoodu se konečně dostávají ke slovu herečky ve středních letech. A to díky scénářům, jež zralé ženy vykreslují jako komplexní, autentické a...

Hubnutí po třicítce je těžší, ale jde to. Jen musíte dodržovat tři pravidla

Nedaří se vám po třicítce zhubnout? Nevzdávejte to! Odborníci tvrdí, že pokud přizpůsobíte hubnutí změnám, které v těle probíhají s věkem, můžete se nadváhy zbavit kdykoli. Poradíme vám, jak na to.

Šik babička v latexu. Nahlédněte do šatníku první dámy USA Jill Bidenové

Změna na prezidentském postu v USA se podepíše i na světě módy. S odchodem Jill Bidenové přijdou všechny šik babičky o velký zdroj inspirace a módní ikonu svého věku. První dáma nám čtyři roky...

Horoskop pro každé znamení na 3. týden roku 2025

Co nás čeká v příštích lednových dnech podle hvězd? Lvi, postupně budete řešit to, co se vám naskládalo v minulosti. čeká vás velmi výživný víkend, do práce se tentokrát budete skutečně těšit....

Jídla se nikdy nezřeknu, říká Martina. Za rok zhubla 16 kilogramů

Martina se vrátila z exotické dovolené o šest kilo lehčí a v hubnutí se rozhodla pokračovat. Za rok se jí podařilo shodit šestnáct kilogramů i bez pomoci odborníků.

Co nám říkají sny? Občas nastíní budoucnost, spíš nám ale třídí myšlenky

Je to jenom fantazie, která nemá nic společného s realitou? Nebo se nám naše sny opravdu snaží něco povědět?

17. ledna 2025

Čechů závislých na lécích přibývá. Jak poznat, že už mám problém?

Začíná to pár prášky na spaní nebo na uklidnění a končí těžkou závislostí na lécích. Češi toto nebezpečí často podceňují, závislých však stále přibývá a už jich je podle odborných odhadů více než...

17. ledna 2025

Pohárky s karamelem a jablky

Pohárky s karamelem a jablky
Recept

Střední

40 min

Tento úžasný dezert vám vykouzlí úsměv na tváři.

Kosmetický horoskop se sílou přírody. Která květina je ta vaše?

Chcete letos něco změnit v kosmetické péči, vyzkoušet nové produkty? Třeba vám s tím pomůže náš květinový horoskop. Která květina je podle měsíce narození ta vaše? Možná se jí podobáte, možná vám...

16. ledna 2025

Royal party servis spol. s r.o.
Číšník / Servírka

Royal party servis spol. s r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 26 000 - 35 000 Kč

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Hrachovcová nafotila akty s Hynkem Čermákem. Není to jen o tělech, říká

Tatérka a koučka Kateřina Kaira Hrachovcová (50) má postavu dvacítky. Postavit se před objektiv herce Hynka Čermáka...

Kdo nečeká, není Čech. Antireklama na Českou poštu ovládla sítě, smějí se i pošťáci

Sociálními sítěmi se od středy rychle šíří zábavné video režiséra Vladimíra Špičky, které si dělá legraci z České...