4. Lahvím je lépe vleže
Lahve s korkovou zátkou nikdy nenechávejte dlouho postavené! Zabráníte tak vysychání korku, ke kterému může dojít při delší archivaci, a následně tomu, aby se do vína dostal vzduch a ono se začalo kazit. Sommelier David Král, ambasador značky Víno Mikulov Sommelier Club, vysvětluje: „Když si chcete delší dobu šetřit dobré víno, je lepší ho uchovávat vleže, aby si zachovalo všechny kvality. U některých typů, například u „barikových“ vín, se dokonce delší archivace přímo doporučuje.“
5. S vínem zacházejte jako s čokoládou
K oběma byste se měli chovat stejně. Máte víno uskladněné ve speciálním stojanu například v kuchyni nebo ve spíži? Skvělé! Ale jen do chvíle, než přijdou horka. „Pokud je v místnosti takové horko, že by se vám tam začala rozpouštět čokoláda, je dobré i vaše oblíbené lahve přestěhovat někam, kde je chladněji. Červená vína snesou teploty kolem 18 °C, bílá doporučuji skladovat spíše v rozmezí 7–10 °C,“ upozorňuje sommelier. Skladování při pokojové teplotě jednoduše není pro vína univerzální formulkou!
6. Většina vinařských regionů leží mezi 30. a 50. rovnoběžkou
Toto pravidlo platí na sever i na jih od rovníku. Severněji je příliš chladno na to, aby hrozny v klidu dozrály, naopak jižněji se jim to daří až moc rychle a kyselina nedokáže vyvážit přírodní cukr. Samozřejmě existují výjimky. Brazilská vína sice vznikají v tropickém klimatu, ale zároveň ve vyšší nadmořské výšce.
Naše vinice leží na okraji zmiňovaných rovnoběžek, díky příznivému podnebí vznikají i na Moravě vína oceňovaná ve světě.
7. Rada sommeliera na závěr: „Víno byste si měli vychutnat všemi smysly.“
Abyste si všechny vlastnosti vína užili opravdu naplno, postupujte jako sommelieři – nejdříve si prohlédněte jeho barvu, k vínu přivoňte a až poté se napijte. I tady však postupujte pomalu, vychutnejte si jej na jazyku a objevujte třeba tóny ovoce, plnost i kyselinku. Jen tak si dobré víno skutečně užijete!