Luštěniny by měly být pravidelnou součástí našich jídelníčků. Vyzkoušejte tedy naše osvědčené dobroty.

Čočka v lilku

Suroviny:
250 g čočky, ?sůl, ?3 lilky, ?1 cibule, ?3 stroužky česneku, ?2 rajčata, ?2 papriky, ?3 lžíce olivového oleje, ?mletý černý pepř, ?špetku chilli koření, ?lístečky z 1 snítky rozmarýnu, ?100 g strouhaného parmazánu, ?2 lžíce strouhanky



Postup:

1.
Čočku propláchneme, zalijeme vodou a 2 hodiny necháme bobtnat. Poté ji uvaříme doměkka. Těsně před koncem vaření ji osolíme. Scedíme ji a necháme okapat.

2. Lilky omyjeme a vložíme do hrnce s vroucí vodou. Asi 5 minut je povaříme. Pak je z hrnce vyjmeme a necháme trochu zchladnout. Podélně je rozkrojíme a vydlabeme tak, aby z nich vznikly "lodičky" k naplnění.

3. Cibuli a česnek oloupeme, rajčata s paprikami očistíme. Vše nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje a necháme na něm zezlátnout cibuli s česnekem. Přidáme papriky s rajčaty a orestujeme je. Vmícháme čočku a rozmarýn. Vše dochutíme solí, pepřem a chilli a odstavíme.

4. Lodičky lilku mírně osolíme a naplníme směsí z pánve. Vložíme je do vymaštěné pekáčku a v troubě při 200 °C necháme zapékat. Asi po 10 minutách je posypeme směsí strouhanky a parmazánu. Pod grilem je dopékáme, dokud posypka nezezlátne.


Doba přípravy 70 (bez bobtnání) minut.

1 porce obsahuje 1173 kJ/280 kcal

Počet porcí/kusů 6


  9:00,  aktualizováno  31. března 2019 13:22