Losos plněný cuketovou nádivkou
Suroviny: 2 jarní cibulky, 3 menší cukety, 2 lžíce oleje, tymián, 50 g žervé, 1 bio citron, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce strouhanky, 600 g lososa s kůží (filet), tymián, 50 g másla, 150 ml bílého vína
Postup:
1. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme nadrobno. Cukety důkladně omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, které osušíme ubrouskem nebo utěrkou. Pak cibulku i cukety orestujeme na oleji.
2. Přidáme najemno nasekaný tymián a promícháme. Část orestovaných cuket oddělíme do misky a necháme vychladnout. Přidáme k nim žervé, najemno nastrouhanou citronovou kůru, sůl, pepř a zahustíme strouhankou. Dobře promícháme.
3. Filet z lososa položíme kůží dolů a podélně ho prokrojíme. Do vzniklého otvoru vložíme cuketovou nádivku. Pak filet poklademe snítami tymiánu a opatrně svážeme provázkem.
4. Plněného lososa dáme na plech vyložený pečicím papírem. Poklademe ho kousky másla, podlijeme bílým vínem a osolíme. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut. Nakonec přidáme zbylou orestovanou cuketu, prohřejeme a podáváme.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1616 kJ/386 kcal
Počet porcí/kusů 4