Kuřecí stehna s bylinkovou kůrkou
Suroviny: 4 kuřecí stehna, 1 lžička dijonské hořčice, 2 lžíce bazalkového pesta (ze sklenice), 1 lžíce nasekané petrželky, sůl, 8 plátků anglické slaniny, 8 snítek tymiánu, 2 lžíce másla
Postup:
1. Kuřecí stehna očistíme, omyjeme a osušíme. V misce smícháme hořčici s pestem a nasekanou petrželkou. Stehna lehce osolíme a potřeme bylinkovou směsí.
2. Každé stehno obalíme dvěma plátky slaniny a protkneme je snítkami tymiánu.
3. Stehna vložíme do pekáčku, přidáme máslo nakrájené na malé kousky, lehce podlijeme vodou, dáme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 50 minut dozlatova.
4. Rozdělíme na talíře a přelijeme výpekem. Podáváme s bylinkovým kuskusem.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1560 kJ/373 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kuřecí stehna na citronech a česneku
Suroviny: 1 palička česneku, 50 g sušených rajčat, 500 ml vývaru, několik kapek tabaska, ?několik kapek worcesteru, 4 kusy kuřecích stehen á 280 g, 1 citron, 1 cibule, 150 ml suchého vermutu, lžička soli, čerstvě drcený pepř
?Postup:
1. Nejprve si připravíme marinádu. Česnek nasekáme na plátky a společně s nasekanými rajčaty dáme na pánev a zalijeme vývarem. Přidáme worcester, tabasko a svaříme. Pak necháme vychladnout.
2. Kuřecí stehna omyjeme a nožem uvolníme kůži, pod kterou nastrkáme na plátky nakrájenou půlku citronu a přidáme česnek z marinády.
3. Kuřecí stehna necháme marinovat několik hodin, nejlépe přes noc. Do pekáčku nakrájíme cibuli a položíme na ni osolená a opepřená kuřecí stehna. Zalijeme je marinádou a vermutem a pečeme asi 60 minut při 200 °C. Během pečení kuře přeléváme výpekem a podléváme vodou nebo vývarem. Výpek po upečení přecedíme a při podávání jím stehna podlijeme. Podáváme např. s různými druhy upravených brambor.
Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1579 kJ/377 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kuřecí stehna s hroznovým vínem
Suroviny: 4 kuřecí stehna, sůl, 40 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, 4 snítky bazalky, 300 ml suchého bílého vína, 30 g hladké mouky, 40 g másla, 100 ml smetany 33%, 20 g strouhaného parmezánu, 300 g kuliček bílého a modrého vína, 50 ml portského
?Postup:
1. Stehna očistíme, osolíme, potřeme olejem a poklademe plátky česneku a lístečky bazalky. Zakryjeme je fólií a necháme 2 hodiny odležet.
2. Pak dáme stehna do pekáčku, podlijeme je třetinou vína a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 45 minut. Mouku a máslo promícháme a připravíme si moučné máslo.
3. V rendlíku přivedeme k varu zbylé víno, přimícháme smetanu a moučné máslo. Důkladně prošleháme a necháme přijít k varu. Upečená stehna vyndáme, šťávu přilijeme do omáčky, přisypeme sýr a společně provaříme asi 20 minut.
4. Kuličky vína přepůlíme, zbavíme semínek a zprudka opečeme na zbylém oleji. Zalijeme portským a necháme odpařit. Stehna rozdělíme na talíře, přidáme omáčku a nakonec opečené víno.
Doba přípravy 60 (bez doby odležení) minut.
1 porce obsahuje 2551 kJ/609 kcal
Počet porcí/kusů 4
Pečená kuřecí stehna s bylinkovou kaší a piniovými oříšky
Suroviny: 4 kuřecí stehna, 4 snítky šalvěje, sůl, mletý černý pepř, rostlinný olej, 1 vanička Bohatého Bujónu Kuřecího, 800 g moučných brambor, 30 g másla, 2 stroužky česneku, několik snítek bazalky, tymiánu a majoránky, 40 g piniových oříšků, asi 200 ml mléka, na špičku nože muškátového květu
Postup:
1. Kuřecí stehna očistíme. U každého uvolníme kůži a vložíme pod ní snítku šalvěje. Stehna osolíme a opepříme. Pak je na oleji na pánvi opečeme.
2. Stehýnka přendáme do pekáčku. Přidáme k nim Bohatý Bujón a podlijeme je trochou vody. V troubě je při 190 °C za občasného přelévání výpekem pečeme asi 45 minut doměkka a dozlatova.
3. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme hrnce s osolenou vodou. Uvaříme je doměkka. Mezitím na másle opečeme nadrobno nasekaný česnek a bylinky. Oříšky nasucho opražíme dozlatova.
4. Z brambor slijeme vodu a rozšťoucháme je s horkým mlékem. Do kaše vmícháme česnek s cibulkami a oříšky. Nakonec ji dochutíme muškátovým květem. Podáváme jako přílohu ke kuřeti.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 2678 kJ/640 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kuře na víně
Suroviny: 1 kuře (asi 1300 g), sůl, mletý černý pepř, 250 g žampionů, 4 rajčata, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 150 g anglické slaniny, 2 lžíce oleje, 1-2 snítky tymiánu, 2 bobkové listy, šalvěj, 300 ml červeného vína
?Postup:
1. Kuře opláchneme a osušíme. Rozdělíme ho na čtyři porce, osolíme a opepříme. Očištěné žampiony, rajčata a cibuli nakrájíme na větší kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na nudličky.
2. Pekáček vymažeme olejem. Zeleninu, žampiony a slaninu zlehka promícháme. Polovinu směsi dáme na dno pekáčku. Na ni položíme kuřecí maso, přidáme tymián, bobkový list a šalvěj a nakonec zbylou směs.
3. Kuře podlijeme červeným vínem, přiklopíme a dusíme v troubě při 200 °C doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem.
4. Asi 15 minut před koncem dušení kuře odklopíme a dopečeme dozlatova. Podáváme s těstovinami.
Doba přípravy 90 minut.
1 porce obsahuje 2212 kJ/528 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kuře á la bažant
Suroviny: 1 cibuli, 50 g anglické slaniny, 1 kuře (asi 1200 g), sůl, 6 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 1 lžíci másla, 250 ml drůbežího vývaru, 800 g červeného zelí, 2 lžíce oleje, 150 ml červeného vína, ?dle chuti cukr a citronovou šťávu, ?špetku sušeného tymiánu, asi 2 lžíce brusinkové zavařeniny
?Postup:
1. Cibuli oloupeme a nahrubo nasekáme. Slaninu nakrájíme na nudličky. Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Naporcujeme ho a osolíme.
2. Porce kuřete vložíme do pekáčku. Posypeme je nakrájenou cibulí a slaninou. Přidáme pepř, bobkové listy, nové koření a lžíci másla. Kuře podlijeme vývarem, přiklopíme ho a vložíme do trouby. Při 190 °C ho dusíme asi 40 minut.
3. Podušené kuře odklopíme a dalších asi 15 minut opékáme dozlatova. Během pečení ho přeléváme výpekem a podle potřeby přiléváme vodu.
4. Zelí zbavíme svrchních listů i košťálu a nakrájíme na tenké nudličky. V hrnci ho na rozehřátém oleji krátce orestujeme. Poté ho podlijeme vínem, dochutíme solí, cukrem i citronovou šťávou, přidáme k němu tymián a podusíme ho. Když je měkké, vmícháme do něj brusinkovou zavařeninu. Podáváme ke kuřeti.
Doba přípravy 75 minut.
1 porce obsahuje 2298 kJ/549 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kuřecí stehno plněné nádivkou s dýňovými semínky
Suroviny: 4 kuřecí stehna (800 g), 1 snítka tymiánu, 2 mrkve, 3 rohlíky, 5 lžic mléka, 4 vejce, 3 lžíce dýňových semínek, sůl, 150 g másla, bylinky na ozdobení
Postup:
1. Kuřecí stehna očistíme, v horní části uvolníme kost a vykroutíme ji. Pak stehna omyjeme a osušíme.
2. Tymián opláchneme a lístečky otrháme. Mrkev očistíme, nakrájíme na kostičky, povaříme asi 3 minuty ve vroucí vodě doměkka a scedíme. Rohlíky nakrájíme na kostičky, nasypeme je do mísy a navlhčíme mlékem. Přidáme vejce, lístečky tymiánu a mrkev. Vše promícháme, přisypeme dýňová semínka a podle chuti osolíme.
3. Stehenní kapsy naplníme připravenou nádivkou a uzavřeme párátky. Vložíme je do pekáčku a poklademe máslem nakrájeným na plátky. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut dozlatova. Během pečení podle potřeby podléváme trochou vody a přeléváme vypečenou šťávou.
4. Plněná stehna se šťávou rozdělíme na talíře a ozdobíme čerstvou bylinkou. Jako přílohu podáváme vařené brambory a podušenou zeleninovou směs.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 3126 kJ/747 kcal
Počet porcí/kusů 4