Krůtí gyros s tzatziki
Tzatziki: 1 a 1/2 salátové okurky, 300 g bílého jogurtu řeckého typu, 2 lžíce olivového oleje, čerstvě drcený černý pepř, 2 lžíce pokrájeného kopru, 2 menší stroužky česneku, sůl
Gyros: 500 g krůtích prsou, 4 lžíce oleje, 2 lžíce gyros koření, 2 cibule, petrželová nať
Postup:
1. Okurky oloupeme, podélně rozkrojíme a lžící odstraníme semínka. Dužinu nastrouháme nahrubo a lehce vymačkáme. Přendáme ji do mísy, přidáme jogurt, olivový olej, pepř, kopr, jemně pokrájený česnek a dle chuti osolíme.
2. Krůtí prsa očistíme a nakrájíme na nudličky. V pánvi rozehřejeme olej a maso zprudka opečeme. Posypeme ho gyros kořením, přidáme oloupanou, na plátky pokrájenou cibuli a při střední teplotě restujeme asi 4 minuty.
3. Nakonec krůtí maso osolíme, rozdělíme na talíře, přidáme tzatziki a posypeme nasekanou petrželkou. Můžeme servírovat s pita chlebem.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 1483 kJ/354 kcal
Počet porcí/kusů 4
Měšce plněné kysaným zelím a klobásou
Suroviny: 1 cibule, 4 lžíce kysaného zelí, 3 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 papriková klobása, 600 g krůtích prsou, mletý černý pepř, 1 lžíce hořčice, 4 plátky anglické slaniny, 1/2 lžíce hladké mouky, bylinky na ozdobu
?Postup:
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ze zelí vymačkáme šťávu. Na lžíci rozehřátého oleje zpěníme cibuli, přidáme zelí a podusíme je. Osolíme a necháme zchladnout.
2. Klobásu nakrájíme na kolečka. Maso rozkrájíme na čtyři stejně velké plátky a naklepeme přes folii. Osolíme je, opepřím a potřeme hořčicí. Do středu dáme plátek slaniny, 4 kolečka klobásy a lžíci zelí. Maso s náplní zabalíme do měšce a vršek svážeme provázkem.
3. Měšce opečeme ze všech stran v hlubší pánvi na zbylém oleji a v troubě vyhřáté na 180 °C je opékáme asi 15 minut. Pak měšce vyjmeme a udržujeme teplé.
4. K vypečené šťávě přidáme mouku, za stálého míchání ji krátce orestujeme, přilijeme 200 ml vody a asi 15 minut povaříme. Dochutíme solí a pepřem. Měšce ozdobíme bylinkami a podáváme s pečenými cibulovými bramborami.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1633 kJ/390 kcal
Počet porcí/kusů 4
Krůtí nudličky s brokolicí a paprikami
Suroviny: 1/2 brokolice, sůl, 1/2 žluté papriky, 1/2 červené papriky, 1/2 chilli papričky, 2 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 500 g krůtích prsou, 2 lžičky solamylu, 50 ml oleje, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce protlaku, 100 ml vývaru
?Postup:
1. Brokolici rozdělíme na růžičky, které rozkrojíme je na čtvrtiny. V kastrolu přivedeme k varu asi 1,5 litru osolené vody, nasypeme do ní brokolici, 2 minuty povaříme, scedíme a necháme okapat.
2. Papriky opláchneme a nakrájíme na nudličky, chilli papričku na tenká kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Maso nakrájíme na ploché nudličky a promícháme se lžičkou solamylu.
3. V hluboké pánvi nahřejeme 2/3 oleje a zprudka v něm opečeme nudličky masa. Přendáme je na talíř a do pánve dolijeme zbylý olej. Osmahneme na něm papriky, přidáme česnek a chilli papričku a krátce vše opečeme.
4. Přimícháme zázvor, sójovou omáčku, protlak a nakonec přilijeme vývar smíchaný se zbylým solamylem. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Směs rozdělíme do talířů a doplníme vařenou rýží.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1243 kJ/297 kcal
Počet porcí/kusů 4
Krůtí řízečky s guacamole a bramborovo-kukuřičnou kaší
Na guacamole: 2 zralá avokáda, 1 limetku, ?1 rajče, 1 stroužek česneku, 1 chilli papričku, 1 lžíci koriandru, sůl, mletý černý pepř
?Na řízky: 600 g krůtích řízků, sůl, mletý černý pepř, chilli koření, 2 vejce, strouhanku na obalení, řepkový olej na smažení ?
Na bramborovo-kukuřičnou kaši: 800 g moučných brambor, sůl, asi 200 ml mléka, 200 g sterilované kukuřice, 50 g másla
Postup:
1. Oloupaná a pecky zbavená avokáda rozmačkáme s trochou limetkové šťávy. Z rajčete vydlabeme semínka a nakrájíme ho nadrobno. Česnek prolisujeme, chilli papričku (bez semínek) nasekáme. Vše promícháme s avokádem a koriandrem. Dochutíme solí a pepřem.
2. Řízky rozklepeme, osolíme a okořeníme pepřem a chilli. Pak je obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Na řepkovém oleji je usmažíme dozlatova.
3. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme a brambory rozšťoucháme s horkým mlékem. Do pyré vmícháme kukuřici opečenou na másle.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 2429 kJ/580 kcal
Počet porcí/kusů 4
Krůtí špíz s avokádovou salsou
Marináda: 50 ml olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 2 stroužky česneku, 2 lžičky mletého fenyklu, 1 lžička kurkumy, 800 g krůtích prsou (ze spodní části)
Salsa: 2 avokáda, 2 rajčata, 1 červená cibule, 2 chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje , šťáva z 1 citronu, sůl, mletý černý pepř, 1 snítka koriandru na ozdobení
?Postup:
1. Nejprve připravíme marinádu: Do mísy s olejem přidáme citronovou šťávu, nastrouhaný zázvor, oloupaný a podrcený česnek, mletý fenykl a kurkumu. Vše dobře promícháme. Maso omyjeme, osušíme, dobře obalíme v marinádě a necháme 2 hodiny v chladu odležet.
2. Avokáda oloupeme a vyjmeme pecku. Dužinu nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Všechnu zeleninu očistíme, nakrájíme nadrobno a přidáme k avokádu. Přilijeme 3 lžíce oleje a citronovou šťávu, osolíme a opepříme. Avokádovou salsu dobře promícháme.
3. Maso vyjmeme z marinády, nakrájíme na plátky a napícháme je na špejle. Špízy opečeme v pánvi ze všech stran a rozdělíme je na talíře. Podáváme se salsou a ozdobíme čerstvým koriandrem.
Doba přípravy 40 (bez doby marinování) minut.
1 porce obsahuje 2323 kJ/555 kcal
Počet porcí/kusů 4
Krůtí karbanátky s fazolkovým salátem
Suroviny: 600 g krůtího masa, 2 vejce, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl, mletý černý pepř, asi 3 lžíce hladké mouky, 450 g zelených fazolek, 1 malá červená cibule, 2 rajčata, olivový olej a vinný ocet dle potřeby, asi 8 lžic strouhanky na obalení, 80 g plátků mandlí, olej na smažení
?Postup:
1. Krůtí maso očistíme a na masovém strojku umeleme. Vložíme ho do mísy, přidáme 2 vejce a 1 lžíci nasekané petrželky. Osolíme ho, opepříme a zahustíme moukou. Vše dobře promícháme a necháme odpočinout.
2. Mezitím očistíme fazolky a asi 3 minuty je povaříme v mírně osolené vodě. Pak je vyjmeme, prudce zchladíme ve studené vodě s ledem, necháme okapat a dáme do mísy. Cibuli oloupeme, rajčata omyjeme, oboje nakrájíme na nudličky a přidáme k fazolkám. Zeleninu zakapeme olivovým olejem a vinným octem, osolíme, opepříme a promícháme.
3. Zbylá vejce rozšleháme. V misce smícháme strouhanku, zbylou petrželku a plátky mandlí. Z masové hmoty vytvarujeme placičky, které obalíme nejprve ve vejcích a pak ve strouhankové směsi. V pánvi rozpálíme olej a placičky osmažíme z obou stran dozlatova. Na papírovém ubrousku je necháme okapat. Servírujeme je s fazolkovým salátem.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 2216 kJ/529 kcal
Počet porcí/kusů 4