Začíná sezona chřestu, využijte ji a vyzkoušejte některou za našich lahodných polévek.

Chřestový krém s krevetkami

Suroviny:
500 g bílého chřestu, ?sůl, ?cukr, ?200 g krevet, ?2 lžíce oleje, ?40 g másla, ?40 g hladké mouky, ?mletý černý pepř, ?150 ml smetany na vaření, ?4 žloutky, ?trochu citronové šťávy, ?hrst sekané petrželky



Postup:

1.
Chřest oloupeme, zdřevnatělé konce výhonků odřízneme. Pak ho vložíme do 800 ml, kterou jsme osolili a přidali do ní trošku cukru, a asi 15 minut ho necháme vařit. Krevety očistíme a orestujeme na oleji v pánvi.

2. Měkký chřest vyjmeme z hrnce a nakrájíme ho na špalíčky. Vývar přecedíme.

3. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme a 15 minut necháme provařit. (Je-li třeba, přidáme trochu vody.)

4. Polévku dochutíme solí, pepřem a cukrem a zjemníme smetanou, ve které jsme rozšlehali žloutky. Nakonec do ní vložíme chřest a krevety a přidáme trochu citronové šťávy a petrželku. Prohřejeme ji (nevaříme!) a odstavíme.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1710 kJ/408 kcal

Počet porcí/kusů 4