Ryby by se měly objevit ve vašem jídelníčku minimálně jednou za týden.

Pstruh na másle s brokolicí

Suroviny: 4 pstruzi, ?150 g másla, ?50 g vyloupaných mandlí, ?sůl, ?1 citron, ?1 brokolice

?Zeleninová rýže: ?1 menší cibule, ?1 mrkev, ?3 stonky řapíkatého celeru, ?100 g másla, ?400 g rýže na rizoto, ?200 ml bílého vína, ?800 ml zeleninového vývaru, ?100 ml smetany, ?120 g parmezánu, ?sůl, ?mletý černý pepř



Postup:

1.
Pstruhy vykucháme, očistíme a důkladně omyjeme. Na povrchu i uvnitř je osolíme. Osolíme je. Oprané pstruhy důkladně osušíme a osolíme. Mandle nakrájíme na plátky a nasucho opražíme na dolatova.

2. Polovinu másla rozpustíme a pstruhy na něm po obou stranách opečeme. Posypeme je polovinou opražených mandlí a dáme do vyhřáté trouby. Dopékáme při 180 °C asi 5-8 minut.

3. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpustíme polovinu másla a všechnu nakrájenou zeleninu krátce osmahneme. Přisypeme rýži a chvilku ji za stálého míchání opékáme. Přilijeme víno a vaříme, dokud se nevsákne. Do rýže nalijeme jednu naběračku vývaru a za stálého míchání pomalu vaříme, až se tekutina vsákne. Postup opakujeme, až bude rýže téměř měkká. Pak přilijeme smetanu, promícháme a ještě krátce povaříme. Hotovou rýži odstavíme z plotny. Přidáme zbylé máslo, nastrouhaný parmezán a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

4. Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a krátce povaříme v osolené vodě. Vařenou brokolici dáme na talíře, pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme zbylými mandlemi. Přidáme pstruhy a doplníme rizotem.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 5669 kJ/1354 kcal

Počet porcí/kusů 4


  6:00,  aktualizováno  31. března 2019 13:31