Švestkový koláč s vanilkovým krémem
Doba přípravy: 35 minut
Přísady:
Na těsto: 150 g hladké mouky, 1 zarovnané KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, 65 g cukru, 1 vejce, 75 g změklého másla nebo margarínu
Na náplň: 750 g švestek nebo slív
Na vanilkový krém: 1 balíček Pudingu Originál Dr.Oetker s vanilkovou příchutí, 40 g cukru, 500 ml mléka
Na ozdobení: 1 vrchovatá PL moučkového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
Ještě potřebujeme: koláčovou formu (O 27 cm)
Příprava:
Na přípravu těsta smícháme v míse mouku s kypřicím práškem. Přidáme cukr, vejce, máslo nebo margarín a vše ručně zpracujeme dohladka. Z těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše kulatý plát o průměru ?30 cm a vložíme do vymazané a moukou vysypané formy. Okraj lehce povytáhneme a přitlačíme. Korpus na několika místech propíchneme vidličkou. Formu vložíme do předehřáté trouby a předpečeme.
Elektrická trouba: 200°C
Horkovzdušná trouba: 180°C
Plynová trouba: stupeň 4
Doba pečení: asi 10 minut
Na přípravu náplně omyjeme švestky nebo slívy, zbavíme pecek a rozkrojíme podélně na čtvrtiny. Na přípravu vanilkového krému uvaříme puding s cukrem a mlékem podle návodu na obale. Puding rozetřeme na předpečený korpus. Švestky nebo slívy naskládáme slupkou dolů na puding. Vložíme do předehřáté trouby nastavené na stejnou teplotu a dopečeme po dobu asi 20 minut.
Po vychladnutí smícháme cukr s vanilínovým cukrem a koláč pocukrujeme.
Tip: Můžeme posypat mandlovými plátky a podávat s ušlehanou smetanou nebo vanilkovou omáčkou.