Ingredience

3 mrkve

3 petržele

1 větší cibule

2000 g kostí ze zvěřiny (se zbytky masa)

5 kuliček nového koření

4 kuličky černého pepře

2 bobkové listy

sůl

30 g másla

3 vejce

1-2 lžíce mléka

4-5 lžic dětské krupičky

tuk na pekáček

3 lžíce nasekané petrželky


1. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli dobře omyjeme (neloupeme). Do hrnce dáme opláchnuté kosti, část kořenové zeleniny, cibuli i koření. Vše zalijeme asi 2 litry studené vody, přivededeme k varu, poté plamen ztlumíme a za mírného probublávání vaříme asi 2 hodiny. Před koncem vaření přidáme sůl.


2. Máslo utřeme se solí a žloutky. Přidáme mléko s krupičkou a nakonec zlehka vmícháme bílky vyšlehané dotuha. Těsto rozetřeme do vymaštěného pekáčku a v troubě vyhřáté na 190 °C je upečeme dozlatova. Svítek necháme mírně zchladnout a pak ho nakrájíme na čtverečky.


3. Hotový vývar přecedíme. Vložíme do něj zbylou kořenovou zeleninu a uvaříme ji doměkka. Z kostí obereme maso a vrátíme ho do vývaru. Polévku rozdělíme do talířů a doplníme svítkem i nasekanou petrželkou.


  12:04,  aktualizováno  25. března 2019 20:09