Ingredience

150 g mrkve

150 g květáku

150 g kořenové petržele

50 g másla

50 g hladké mouky

200 ml mléka

sůl

mletý černý pepř

špetka mletého muškátového květu

3 vejce

strouhanka na zahuštění + obalení

rostlinný olej na smažení


1. Zeleninu očistíme, překrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme ji a rozmixujeme dohladka.


2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji mlékem a dobře promícháme. Dochutíme solí, pepřem muškátem. Odstavíme ji a necháme zchladnout. Pak do ní vmícháme jedno vejce a rozmixovanou zeleninu. Pokud je hmota příliš řídká, vmícháme trochu strouhanky.


3. Z připravené hmoty vytvarujeme placičky. Obalíme je nejdříve ve zbylých vejcích, která rozšleháme, a pak ve strouhance. Usmažíme je v pánvi na rozehřátém oleji dozlatova. Zeleninové řízky podáváme např. s hranolky pečenými v troubě a se salátem.


  10:00,  aktualizováno  25. března 2019 19:00