Ingredience

1 šalotka

2 stroužky česneku

2 mrkve

3 stonky řapíkatého celeru

200 g rajčat

2 lžíce olivového oleje

800 ml zeleninového vývaru

1 bobkový list

250 g sterilovaných bílých fazolí

sůl

mletý černý pepř

Na noky:

100 g jáhel

1 lžíce hladké mouky

1 vejce

2 lžíce nasekaného petrželky


1. Všechnu zeleninu očistíme. Šalotku a česnek nasekáme na jemno. Mrkev nakrájíme na půl kolečka, celer a rajčata na malé kousky.


2. V hrnci rozehřejeme olej. Vložíme mrkev, šalotku a česnek a společně asi 2 minuty opékáme. Přilijeme vývar, přidáme rajčata, bobkový list a na mírném ohni vaříme asi 10 minut. Pak přidáme scezené fazole. Osolíme, opepříme a vaříme dalších asi 15 minut.


3. Jáhly spaříme, vložíme do hrnce a zalijeme 200 ml studené osolené vody. Přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme asi 15 minut doměkka. Necháme zchladnout.


4. Pak jáhly v míse promícháme s moukou, vejcem a nasekanou petrželkou. Směs osolíme, opepříme a pomocí dvou lžiček z ní tvarujeme malé nočky. Vaříme je v osolené vroucí vodě, než vyplavou na hladinu. Polévku rozdělíme do misek a podáváme s jáhlovými nočky.


  13:29,  aktualizováno  25. března 2019 20:10