Ingredience

120 g bílých fazolí

sůl

100 g mrkve

100 g kořenové petržele

200 g celeru

1 cibule

4 stroužky česneku

50 g másla

200 g kvalitní libové šunky

čerstvě mletý barevný pepř


1. Fazole namočíme do studené vody, nejlépe přes noc. Pak je zvolna vaříme v osolené vodě asi 40 minut. Mrkev, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme najemno, česnek na plátky.


2. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli. Pak přidáme česnek a zeleninu. Společně restujeme ještě asi 5 minut.


3. Přilijeme 1000 ml vody a vmícháme fazole. Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Šunku nakrájíme na proužky a opečeme v pánvi nasucho. Hotovou polévku dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme ji do talířů a podáváme s opečenou šunkou a celozrnným pečivem.


  13:26,  aktualizováno  25. března 2019 19:00