Ingredience

1 květák

30 g másla

30 g hladké mouky

1 lžička dijonské hořčice

150 ml mléka

200 ml smetany

100 g nivy

1 svazek pažitky

sůl

bílý pepř

50 g strouhanky

50 g ementálu

pažitka na posypání


1. Květák rozebereme na menší růžičky a povaříme v osolené vodě cca 10 minut. Pak vodu slijeme a necháme květák okapat.


2. Ve větší pánvi rozpustíme máslo a za stálého míchání přisypeme hladkou mouku. Krátce osmažíme a přidáme hořčici. Pak zalijeme mlékem a smetanou. Za stálého míchání přivedeme omáčku k varu. Vaříme ji asi deset minut, dokud omáčka nedosáhne jemné a husté konzistence. Na závěr do omáčky rozdrolíme nivu a vmícháme nasekanou pažitku. Dochutíme solí a bílým pepřem. Dobře promícháme a odstavíme.


3. Zapékací misku vymažeme tukem a přeložíme do ní povařený květák. Zalijeme připravenou omáčkou, posypeme nastrouhaným sýrem smíchaným se strouhankou. Vložíme do vyhřáté trouby na 190°C a zapečeme dozlatova. Hotový pokrm posypeme čerstvou pažitkou a podáváme.


  14:20,  aktualizováno  25. března 2019 19:00