Ingredience

1000 g brambor

2 střední cibule

2 lžíce sádla

250 g uzeného masa nebo uzeniny

200 g zeleného hrášku

sůl

mletý černý pepř

2 vejce

250 ml mléka


1. Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Zchladlé oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrůlku rozehřejeme jednu lžíci sádla a cibulku na něm orestujeme dozlatova.


2. Uzené maso nakrájíme na drobné kostičky. Zapékací mísu vymažeme zbylým sádlem. Na dno rozložíme vrstvu brambor a posypeme je částí orestované cibulky, částí uzeného masa a hrášku. Osolíme, opepříme a překryjeme další vrstvu brambor. Pokračujeme ve vrstvení a zakončíme bramborami posypanými cibulkou.


3. Povrch osolíme, opepříme a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 10 minut. Rozmícháme vejce s mlékem a směsí přelijeme brambory. Zapékací nádobu vrátíme do trouby a dopečeme dozlatova.