Ingredience

3 menší řepy

2 stroužky česneku

4 snítky tymiánu

sůl

3 lžíce olivového oleje

2 červené cibule

2 lžíce medu

400 ml suchého červeného vína

1 lžíce piniových oříšků

800 g vepřové panenky

mletý černý pepř

1 lžíce nakrájené pažitky


1. Řepy důkladně omyjeme, osušíme, položíme na alobal, přidáme oloupané stroužky česneku, tymián, osolíme, zakapeme lžící olivového oleje a dobře zabalíme. Vložíme do vyhřáté trouby a při 220 °C pečeme asi 80 minut. Pak alobal propícháme a řepu necháme vychladnout.


2. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a podélně nakrájíme na osminky. Med nalijeme do hlubší pánve spolu s červeným vínem, přivedeme k varu a svaříme na polovinu. Pak přidáme cibuli, povaříme asi 3 minuty a odstavíme. Piniové oříšky orestujeme na suché pánvi do zlatohněda.


3. Vychladlou řepu oloupeme, nakrájíme na hranolky a přidáme k cibuli do vinné redukce. Vepřovou panenku osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme zbylý olej a maso ze všech stran opečeme.


4. Pak panenku přendáme do pekáčku a ve vyhřáté troubě pečeme při 190 °C asi 15 minut. Hotovou nakrájíme na plátky a podáváme s červenou řepou. Posypeme piniovými oříšky, nasekanou pažitkou.


  12:13,  aktualizováno  25. března 2019 20:10