Ingredience

2 lžíce oleje

2 jarní cibulky

2 velké hrsti kopřiv nebo špenátu

20 g droždí

3 housky

150 g vařeného uzeného bůčku

2 vejce

80 ml smetany na vaření 12%

2 lžíce polohrubé mouky

1 hrst ploché petržele

sůl

1/2 lžičky černého drceného pepře

máslo a strouhanka na vysypání formy

2 kedlubny

150 ml smetany na šlehání 30%

2 lžíce strouhaného křenu

sůl

2 ředkvičky

kerblík na ozdobu


1. Na pánvi na oleji orestujeme pokrájenou zelenou část jedné cibulky. Pak vmícháme pokrájený špenát nebo kopřivy a krátce na oleji podusíme. Nakonec přidáme rozdrobené droždí a mícháme, dokud se nerozpustí.


2. Do mísy vložíme na kostičky nakrájené housky, kostičky vařeného bůčku, vejce, smetanu, mouku a nasekanou petržel. Přidáme podušený špenát, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Formu vymažeme lehce máslem, vysypeme strouhankou a naplníme. Nádivku pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 25 minut.


3. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zbytek cibulek nakrájíme na špalíky. Na pánvi rozpustíme máslo a cibulky a kedlubny na něm orestujeme. Pak přilijeme malou naběračku vody, osolíme a přidáme smetanu na vaření a strouhaný křen. Přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se většina tekutiny neodpaří. Zeleninu rozdělíme na talíře, na ni poklademe plátky nádivky a ozdobíme plátky ředkviček a lísky kerblíku.


  9:26,  aktualizováno  31. března 2019 13:39