U výroby oblíbeného dortu Pavlova z pečeného krému a šlehaných bílků se meze fantazii nekladou. Inspirujte se velikonoční variantou ve tvaru vajíčka.


Dort Pavlova


Korpus:

6 bílků

špetka soli

300 g práškového cukru

1 lžička kukuřičného škrobu

Citrónový krém:

2 citróny – kůra i šťáva

2 celé vejce

160 g práškového cukru 

110 g másla

Na ozdobení:

šlehačka z 2 dcl smetany ke šlehání

ovoce (např. hroznové víno a borůvky)

lístky máty


Postup:

1) V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud se nezačnou tvořit špičky.

2) Poté začněte postupně přisypávat cukr s kukuřičným škrobem a vanilkou a vše vyšlehejte do jednolité hmoty. Na pečicí papír si nakreslete šablonu ve tvaru vajíčka – velikost je jen na  vás.

3) Vyšlehanou bílkovou hmotou naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou a pomocí něj si vykreslete nejdříve kontury vajíčka. Zbylou hmotou pak pomocí silikonové stěrky vyplňte také vnitřek vajíčka.

4) Pečte v troubě předehřáté na teplotu 140°C asi hodinu, a poté ještě v troubě s pootevřenými dvířky dosušte dalších 15 minut.



5) Mezitím si připravte citrónový krém. Do rendlíku rozklepněte vejce, rozmíchejte a přidejte máslo nakrájené na kostky. Dejte na sporák a za stálého míchání přidejte ostatní ingredience. Trvá to zhruba 8 minut než se hmota dobře spojí  a začne houstnout. Snižte plamen sporáku a když je krém dost hustý, odstavte ze sporáku a nechejte vychladnout.

6) V míse kuchyňského robotu KitchenAid si vyšlehejte šlehačku s cukrem a můžete se pustit do zdobení.

7) Korpus rovnoměrně potřete nejprve citrónovou polevou, a poté na něj navršte také šlehačku.


8) Finální zdobení je na vás, můžete zvolit pravidelné rozmístění ovoce a vytvořit tak klasický vzor jako na velikonočním vajíčku nebo ovoce rozházet ledabyle a odzdobit lístky a mátou.


Recept pro blog.kitchenaid.cz připravila bloggerka Tinajedoma.