Nádivka je klasickým velikonočním pokrmem, který se podává tradičně na Bílou sobotu.

Ingredience

1 lžíce másla
strouhanka podle potřeby (asi 150 g)
1 cibule
300 g vepřové plece
300 g kuřecího masa
olej na smažení
300 g uzené krkovice
sůl
mletý černý pepř
3 lžíce nasekané petržele
1 lžíci nasekaného tymiánu
5 plátků toustového chleba
200 ml mléka
3 vejce
mleté nové koření

1. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.


2. Vepřové a kuřecí maso nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli orestujeme dosklovata. Přidáme oba druhy masa a chvíli smažíme společně s cibulí doměkka.


3. Uzené maso nakrájíme na kostky. Přidáme ho do pánve, vše promícháme, lehce osolíme a opepříme a znovu restujeme. Poté pánev odstavíme a maso necháme zchladnout.


4. Bylinky nakrájíme nadrobno. Chléb nakrájíme na kostičky a necháme lehce vysušit v troubě. Zchladlé maso smícháme v misce s chlebem.


5. Ke směsi masa a chleba přidáme mléko, vejce, nasekané bylinky, část strouhanky, špetku nového koření a ochutíme dle potřeby solí a pepřem. Promícháme a podle konzistence případně zahustíme strouhankou.


6. Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravenou formu naplníme nádivkovou směsí a pečeme asi 45 minut dozlatova. Nádivku necháme zchladnout, poté ji vyklopíme a nakrájíme na plátky.

  11:00,  aktualizováno  26. března 2019 10:14