Dle lidových tradic by se měly upéct i sníst na Zelený čtvrtek.

Ingredience

30 g droždí
1 lžíce cukru
250 ml mléka
100 g másla
100 g medu
2 žloutky
1 lžíce citronové šťávy
500 g polohrubé mouky
1 vejce na potření
med

1. Z droždí, lžíce cukru a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout. Změklé máslo utřeme s medem, postupně vetřeme žloutky a citronovou šťávu.


2. Přidáme prosátou mouku, vykynutý kvásek a zbylé vlažné mléko. Vše zpracujeme na hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.


3. Těsto zlehka propracujeme a rozkrájíme na dílky. Z každého dílku vyválíme tenký pramen a stočíme do různých tvarů. Rozložíme je na plechy, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme asi 20 minut kynout.


4. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním můžeme potřít medem.

  11:00,  aktualizováno  26. března 2019 10:18