Pavla Kriváčková poslala další recept s červenou řepou, hitem letošního jara:
Makovec z červené řepy, mrkve a petržele
Potřebujeme:
hrnek rostlinného mléka či vody
hrnek mletého máku, ideálně čerstvě mletý a ještě před tím opražený nasucho na pánvi (ta vůně je úžasná)
1/4 až 1/2 hrnku něčeho na oslazení (rozinky, brusinky, datle či nějaký zdravý sirup, úžasné je banánové či jablečné pyré)
1/2 balíčku prášku do pečiva
1/4 hrnku oleje (ideálně mix kokosový, arašídový a olivový)
1 střední řepa
2 mrkve
1 petržel (kořen)
2 hrnky jemných ovesných vloček
Postup:
1. Opražíme mák, pomeleme a společně povaříme s mlékem a sladidlem. Necháme vychladnout.
2. Oloupeme a nastrouháme zeleninu.
3. Ovesné vločky smícháme s práškem do pečiva, zeleninou, makovou směsí a olejem.
4. Směs dáme do vymazané a vysypané formy (popř. na pečicí papír), pečeme na 180 stupňů cca 1/2 hodiny.
5. Pokud chcete, můžete makovec potřít krémem z jablek či hrušek:
Na lžíci vody povaříme oloupané a na malé kousky nakrájené jablko/hrušku, asi 10 minut. Přidáme lžičku citronové šťávy, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 1 lžičku medu a rozmixujeme.