Ingredience

1200 g bílého chřestu

sůl

1 lžička krupicového cukru

Na omáčku:

250 ml zakysané smetany

150 g tučného řeckého jogurtu

svazek bylinek (petržel, kerblík, pažitka, řeřicha, případně šťovík)

1 lžíce plnotučné hořčice

mletý bílý pepř

1 lžíce citronové šťávy


1. Chřest omyjeme, oloupeme a odkrojíme dřevnaté konce prýtů. V širokém hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme, přidáme cukr a připravený chřest vaříme na mírném ohni asi 5-8 minut (podle tloušťky výhonů). Uvařený chřest slijeme a necháme okapat.


2. Smícháme zakysanou smetanu s jogurtem. Omyjeme bylinky, vytřepeme důkladně vodu a otrháme lístky. Bylinky usekáme najemno a vmícháme do zakysané smetany. Omáčku dochutíme solí, bílým pepřem a citronovou šťávou. Podáváme s vařenými novými bramborami.