Lahůdka pro milovníky sladkého jídla a třešní.

Ingredience

2 vejce
2 žloutky
sůl
120 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
200 ml mléka
2 lžíce griotky
500 g třešní
tuk a polohrubá mouka na formu

Bezé:
2 bílky
60 g krupicového cukru
1 lžíce citronové šťávy
20 g moučkového cukru
30 g strouhaného kokosu
několik třešní na ozdobení

1. Vejce vyšleháme se žloutky, špetkou soli a cukrem do pěny. Pak vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem, mléko a griotku. Hotové těsto rozetřeme do kulaté zapékací formy, kterou jsme předem vymazali tukem a vysypali moukou. 

2. Třešně omyjeme, osušíme a rozložíme na povrch těsta. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

3. Mezitím z bílků, krupicového cukru a citronové šťávy ušleháme pevný sníh. Do sněhu vmícháme prosátý moučkový cukr a kokos. Hotové bezé rozetřeme na předpečený nákyp a dopékáme dalších 30 minut na 160 °C. Po upečení necháme nákyp mírně vychladnout. Při podávání ho ozdobíme čerstvými třešněmi.

Témata: mléko, třešně, Cukr, mouka