Topinambur je znovuobjevená plodina, které se lidově říká židovské brambory. Obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. Je skvělý na vaření, smažení, zapékání, ale také ho můžete použít do moučníků. Zkuste z něj upéct k nedělní kávě skvělý perník.

Ingredience

4 vejce
200 g třtinového cukru
300 g hladké mouky
1 lžička skořice
1 lžíce kakaa
1 kypřicí prášek do perníku
150 ml kefíru
2 topinambury
100 g tmavé čokolády
1 lžíce másla

Dohotovení:
kokos na posypání

1. Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme hladkou mouku, skořici, kakao, prášek do pečiva a promícháme. Do těsta postupně zašleháme kefír a nastrouhané topinambury. 

2. Těsto nalijeme do máslem vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. 

3. Mezitím rozpustíme nad vodní lázní čokoládu, přidáme máslo, promícháme a polevu nalijeme na upečený horký perník. Posypeme kokosem a necháme vychladnout.

Témata: skořice, Máslo, kokos, mouka