Ingredience

800 g tmavé tresky

sůl a mletý černý pepř

sušený tymián

3 stroužky česneku

olivový olej

3 lžíce másla

Na hranolky:

1 bulva celeru

1 lžíci grilovacího koření

Na omáčku:

3 sušená rajčata

250 ml rajčatového pyré

1 lžíce nasekané bazalky

třtinový cukr


1. Celer očistíme a nakrájíme na tenké hranolky. Vložíme jej do misky, přidáme 1/2 lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje a grilovací koření. Misku přikryjeme talířem a protřeseme, aby se každý kousek celeru obalil kořením i olejem. Hranolky rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 30 minut. Během pečení je několikrát otočíme.



2. Sušená rajčata nasekáme na jemno a promícháme s rajčatovým pyré. Směs ochutíme bazalkou, cukrem, pepřem a solí a rozmixujeme dohladka.



3. Tresku očistíme, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Česnek oloupeme a nasekáme na jemno. V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a rybu z obou stran opečeme, po chvíli přidáme česnek a máslo a orestujeme společně. Tresku podáváme s celerovými hranolky a rajčatovou omáčkou.


  6:22,  aktualizováno  31. března 2019 13:38