Ingredience

800 g telecí kýty

1/2 pórku

150 g sójových klíčků

100 g másla

sůl a mletý černý pepř

50 g vlašských ořechů

250 ml kysané smetany


1. Telecí kýtu očistíme a prořízneme do ní kapsu. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. V pánvi rozpustíme polovinu másla, vložíme nakrájený pórek a klíčky a krátce orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme nasekané ořechy a promícháme. Necháme vychladnout.


2. Vychladlou směsí naplníme telecí maso a otvor upevníme špejlí nebo párátky. Pak maso převážeme provázkem, na povrchu osolíme a opepříme a opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji.


3. Opečené maso přendáme do pekáčku, přidáme zbylé máslo, podlijeme trochou vody a přiklopíme. Ve vyhřáté troubě pečeme při 180 °C asi 40 minut. Během pečení podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem. Pak odklopíme a dopečeme dozlatova.


4. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Do výpeku přidáme kysanou smetanu, krátce provaříme a podle chuti dosolíme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme se šťávou a rýží nebo různě upravenými bramborami.


  10:11,  aktualizováno  25. března 2019 20:09