Tarteletky s hruškou, ořechy a gorgonzolou
Ingredience Na 4 porce: 300 g listového těsta |
1. Těsto rozválíme na sílu asi 5 mm a nožem z něj vyřízneme 4 kousky ve tvaru „slzy“, o něco větší, než je průřez hrušky. Rozložíme je na plech na pečicí papír.
2. Omytou hrušku rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na plátky. Na připravené těsto rozprostřeme do vějíře plátky z jedné čtvrtiny hrušky. Potřeme je směsí medu a pomerančové šťávy, opepříme, posypeme ořechy a přidáme kousky gorgonzoly. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem
3. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C do zlatova. Zdobíme nakrájenými tenkými proužky z čekanky nebo salátu.
Lodičky s párečky
Ingredience Na 12 kousků: 3 nožičky vídeňských párků |
1. Párky překrojíme na čtvrtiny a každou několikrát z jedné strany jemně nařízneme. Opečeme je na rozpáleném oleji ze všech stran.
2. Ze zakysané smetany, soli, hořčice a pažitky připravíme pikantní pomazánku.
3. Z toastového chleba vykrájíme kolečka a potřeme je pomazánkou. Obložíme plátkem rajčete, plátkem okurky a opečeným párečkem. Spojíme párátkem, na které můžeme naaranžovat plachtičku ze salátu.