Vyzkoušejte na silvestrovskou oslavu přichystat tarteletky s hruškou, ořechy a sýrem a lodičky s párečky.

Tarteletky s hruškou, ořechy a gorgonzolou

Ingredience

Na 4 porce:

300 g listového těsta
1 větší hruška
2 lžíce medu
1 lžíce pomerančové šťávy
čerstvě mletý pepř
80 g nahrubo pokrájených vlašských ořechů
80 g gorgonzoly
1 vejce
2 lžíce mléka
1 list červené čekanky nebo salátu radiccio

1. Těsto rozválíme na sílu asi 5 mm a nožem z něj vyřízneme 4 kousky ve tvaru „slzy“, o něco větší, než je průřez hrušky. Rozložíme je na plech na pečicí papír.

2. Omytou hrušku rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na plátky. Na připravené těsto rozprostřeme do vějíře plátky z jedné čtvrtiny hrušky. Potřeme je směsí medu a pomerančové šťávy, opepříme, posypeme ořechy a přidáme kousky gorgonzoly. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem

3. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C do zlatova. Zdobíme nakrájenými tenkými proužky z čekanky nebo salátu.

Lodičky s párečky

Ingredience

Na 12 kousků:

3 nožičky vídeňských párků
2 lžíce oleje
100 g zakysané smetany
sůl
1 lžíce ostré hořčice
1 lžíce pokrájené pažitky
6 plátků toastového chleba
2 kyselé okurky
3 cherry rajčata
3 listy salátu

1. Párky překrojíme na čtvrtiny a každou několikrát z jedné strany jemně nařízneme. Opečeme je na rozpáleném oleji ze všech stran.

2. Ze zakysané smetany, soli, hořčice a pažitky připravíme pikantní pomazánku.

3. Z toastového chleba vykrájíme kolečka a potřeme je pomazánkou. Obložíme plátkem rajčete, plátkem okurky a opečeným párečkem. Spojíme párátkem, na které můžeme naaranžovat plachtičku ze salátu.