Ingredience

100 g anglické slaniny

800 g zadního hovězího masa

sůl

mletý černý pepř

60 g másla

1200 g kořenové zeleniny

1 velkou cibuli

2 bobkové listy

5 kuliček černého pepře

4 kuličky nového koření

2 snítky tymiánu

1 lžíce plnotučné hořčice

cukr

1 bio citron

hovězí vývar na podlévání

200 ml smetany ke šlehání


1. Slaninu nakrájíme na dlouhé špalíčky. Hovězí maso očistíme a slaninou prošpikujeme. Osolíme ho, opepříme a pevně svážeme provázkem.


2. V hrnci rozpustíme máslo a hovězí na něm ze všech stran opečeme. Pak ho vyjmeme z hrnce a ve výpeku osmahneme nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu. Přisypeme nasekanou cibuli a také ji restujeme, dokud nezezlátne.


3. Do hrnce vrátíme maso a vložíme koření svázané do kousku gázy. Přidáme hořčici, asi 2 lžíce cukru a citronovou kůru. Vše podlijeme vývarem a pod pokličkou podusíme doměkka.


4. Měkké maso a sáček s kořením vyjmeme z hrnce. Základ rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme solí, mletým pepřem, cukrem a citronovou šťávou. Omáčku zjemníme smetanou a prohřejeme. Je-li příliš hustá, rozředíme ji trochou vývaru. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým terčíkem.


  9:39,  aktualizováno  25. března 2019 19:01