I při dietě si můžete dopřát nějakou tu sladkost. Třeba superzdravý koláč z červené řepy s tvarohem.

Ingredience

2 uvařené červené řepy
60 g špaldové nebo čirokové mouky
20 g kakaa
50 g kakaových drcených bobů
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička mleté skořice
sůl
3 vejce
200 g hořké čokolády
50 ml kokosového nebo řepkového oleje + na vymazání formy
50 g medu nebo javorového sirupu
1 lžička rumového extraktu

Na tvarohovou směs:

250 g měkkého tučného tvarohu
1 vejce
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce škrobu (kukuřičného nebo bramborového)

1. Uvařenou řepu nastrouháme najemno nebo rozmixujeme. V misce smícháme mouku, kakao, kakaové boby, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.

2. K sypké směsi přidáme vejce, rozpuštěnou a vychladlou čokoládu, olej, med, rum a řepu. Těsto pečlivě promícháme, nalijeme do formy a rozetřeme po celé ploše.

3. Tvaroh vyšleháme s vajíčkem, přidáme moučkový cukr a trochu škrobu. Tvarohovou směsí vytvoříme na povrchu těsta ve formě mozaiku. Tvaroh se během pečení do čokoládového těsta lehce „propadne“.

4. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 30 minut. Hotový koláč poznáme podle toho, že je celý ztuhlý a těsto se přestane lepit na špejli.