Víkend, kdy začíná advent je tady. Nastává tak ideální čas na pečení cukroví. Abychom vám to usnadnili, přinášíme recept na dva druhy z jednoho základního těsta.

Ingredience

Rozpis na 40 rohlíčků a 20 stromečků:

Základní těsto:
360 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička nastrouhané citronové kůry
250 g másla
4 žloutky
Na rohlíčky přidáme:
60 g lískových oříšků
1/2 lžičky skořice
moučkový cukr na obalení
Dohotovení stromečků:
100 g másla
60 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
50 g lískových oříšků
60 g bílé čokoládové polevy
zlaté perličky
60 g mléčné čokoládové polevy
nasekané pistácie

1. Mouku prosijeme s moučkovým cukrem, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, na kousky nakrájené máslo, žloutky a zpracujeme na pevné těsto. 

2. Těsto rozdělíme na polovinu. Do jedné zapracujeme najemno nastrouhané lískové oříšky a skořici. Obě těsta necháme v chladničce hodinu odležet. 

3. Z oříškového těsta vytvoříme rohlíčky. Rozložíme je na plechy a pečeme v přehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout na plechu a pak obalíme v moučkovém cukru.

4. Druhé těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrájíme tvary stromečků. Rozložíme je na plechy a pečeme při 180 °C asi 15 minut. Pak je necháme vychladnout. 

5. Máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a vmícháme najemno nastrouhané opražené oříšky. Krémem slepíme vždy dva stromky k sobě. Polovinu stromků namáčíme do bílé polevy a ozdobíme perličkami. Druhou polovinu stromků namočíme do rozehřáté mléčné polevy a ozdobíme pistáciemi.