Ingredience

700 g sladkých batátů

2 lžíce oleje

mořská sůl

mletý černý pepř

1 kg hovězího pupku

1 lžička sušeného česneku

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžičky celého černého pepře

1 lžička hrubé mořské soli

Na omáčku:

1 lžíce cukru

100 ml pomerančového džusu

3 pomeranče

1 lžička drceného pepře

1 granátového jablka


1. Batáty oloupeme, nakrájíme na kolečka a pomocí vykrajovátka vytvoříme srdíčka. Vložíme do misky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a promícháme. Brambory rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 20 minut dozlatova.


2. Maso osušíme papírovou utěrkou a očistíme. Sušený česnek, římský kmín, pepř a hrubou sůl vložíme do hmoždíře a rozdrtíme na prášek. Směsí okořeníme maso a odložíme na 20 minut na linku. Maso by mělo mít před opékání pokojovou teplotu a restujeme ho z každé strany asi 6 minut. Pak ho vložíme do trouby rozpálené asi na 100 °C.


3. V hrnci rozpustíme cukr dohněda, zalijeme pomerančovým džusem a svaříme na polovinu. Do základní omáčky vykrájíme očištěnou dužinu z pomerančů, pepř, zrníčka granátového jablka a krátce povaříme. Odpočaté maso podáváme s pečenými bramborami a omáčkou.


  9:51,  aktualizováno  25. března 2019 19:00