Nadopujte se železem a potřebnými vitaminy. Uvařte si špenátový krém.

Ingredience

2 lžíce másla
1 lžíci olivového oleje
1 cibuli
4 stroužky česneku
2 velké moučné brambory
1 l zeleninového vývaru
400 g čerstvého špenátu
200 ml 33% smetany ke šlehání
sůl
mletý černý pepř
1 snítku oregána
4 plátky bagety
4 lžíce nastrouhaného sýra (gouda, ementál, cheddar)
4 plátky pancetty nebo slaniny
1 hrst polníčku na ozdobu

1. V hrnci rozehřejeme máslo a olej a zpěníme na něm nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a ještě asi 1 minutu opékáme. Zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut doměkka.

2. Přidáme špenát a smetanu a přivedeme k varu. Dochutíme solí, pepřem a oregánem otrhaným od stonků. Stáhneme z tepla, rozmixujeme tyčovým mixérem a případně dochutíme.

3. Pancettu nebo slaninu opečeme na sucho, plátky bagety posypeme sýrem a vložíme na 5 minut zapéct do trouby. Polévku podáváme s opečenou slaninou, sýrovými krutony a ozdobenou polníčkem.