Milujete trdelník? Pak právě pro vás máme recept, podle kterého si ho můžete upéct i doma.

Ingredience

Těsto:

500 g polohrubé mouky
42 g droždí
40 g krupicového cukru
250 ml mléka
2 vejce
80 g másla
špetka soli

Na obalení:

2 balíčky vanilkového cukru
50 g moučkového cukru
50 g pražených nastrouhaných lískových oříšků

1. Do mísy prosejeme mouku, do středu uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Zasypeme lžící cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé vlažné mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě kynout asi 60 minut.

2. Po nakynutí rozdělíme těsto na 10 dílků, z každého vyválíme pramen dlouhý asi 40 cm a natočíme ho do spirálky na ruličky od toaletního papíru zabalené do dvojitého obalu z alobalu. Postavíme je na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut.

3. Po upečení necháme krátce vychladnout, obalíme ve směsi vanilkového, moučkového cukru a oříšků, sundáme ze skleniček a podáváme vlažné.

Témata: mléko, Trdelník, Cukr, mouka