Ingredience

1 kuře (1400 g)

sůl

50 g másla

Nádivka:

2-3 housky z předešlého dne

1 vejce

100 ml mléka

50 g másla

1 lžíce petrželky

1 lžíce majoránky

2 snítky tymiánu

mletý černý pepř

Zelenina:

2 mrkve

2 žluté papriky

1 svazek jarní cibulky

1 palička česneku


1. Kuře očistíme, omyjeme, osušíme a osolíme. Housky nakrájíme na menší kostky a vložíme do větší misky. Přidáme vejce, mléko, rozpuštěné máslo, nasekané čerstvé bylinky a dochutíme pepřem a solí.


2. Hotovou nádivkou plníme vnitřek kuřete. Břišní otvor uzavřeme špejlí a svážeme nohy, aby nádivka během pečení nevytékala. Kuře vložíme do pekáče, prsíčky nahoru, podlijeme trochou vody, přelijeme máslem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C dozlatova (asi 70 minut).


3. Mrkev oškrábeme, papriky zbavíme semeníků, cibulku zbavíme kořenů a vrchní vrstvy, česnek vnějšího obalu. Vše nakrájíme na menší kousky, jen česnek překrojíme napříč.


4. Asi 20 minut před koncem pečení přidáme ke kuřeti očištěnou a nakrájenou zeleninu a společně dopečeme. Pokud nám zbyla část nádivky, dáme ji do zapékací misky a upečeme společně s kuřetem.


  14:54,  aktualizováno  31. března 2019 13:39