Ingredience

300 g hladké mouky

2 vejce

160 g másla

sůl

Náplň:

3 vařené brambory

2 vařená vejce

2 pórky

200 ml smetany ke šlehání

2 syrová vejce

150 g tvrdého sýra (ementál)

150 g lučiny

4 snítky tymiánu

mletý černý pepř

2 stroužky česneku

bazalka na ozdobu


1. Hladkou mouku smícháme s vejci, máslem, 3 lžícemi vody a špetkou soli. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do folie a vložíme krátce odpočinout do lednice.


2. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky, vařená vejce na osminky. Pórek nakrájíme na kolečka, omyjeme je ve studené vodě a necháme okapat. Smetanu smícháme se syrovými vejci, polovinou nastrouhaného tvrdého sýra a lučinou. Směs lehce osolíme, přidáme okapaný pórek, promícháme a ochutíme čerstvým tymiánem a pepřem.


3. Těsto vyndáme z lednice a na pomoučněném vále rozválíme na plát silný cca 3-4 mm. Koláčovou formu vyložíme křehkým těstem a dno propícháme vidličkou. Na dno rozložíme nakrájené uvařené brambory, pokryjeme je smetanovou směsí s pórkem a rovnoměrně poklademe dílky vařených vajec.


4. Povrch posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Připravený koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 40 minut. Upečený koláč ozdobíme lístky mladé bazalky.