Ingredience Těsto: 300 g hladké mouky Náplň: 500 g mascarpone |
1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, nahrubo nastrouhané máslo a společně krátce propracujeme na drobivou směs. Poté přidáme vejce, 2 lžíce chladné vody a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet 30 minut v chladničce.
2. Na pomoučněném vále rozválíme odleželé těsto na kulatý plát a vyložíme jím vymazanou a vysypanou koláčovou formu o průměru cca 24 cm. Těsto přesahující přes okraj formy odřízneme a dno propícháme vidličkou. Korpus vyložíme pečicím papírem, zatížíme fazolemi a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme cca 10 minut do světle zlatavé barvy.
3. V míse smícháme mascarpone s vejci. Poté vmícháme na drobné kousky pokrájený sýr a špetku šalvěje. Připravenou náplň vlijeme do předpečeného korpusu a navrch rozložíme podélně rozpůlené očištěné fíky řeznou stranou nahoru. Pečeme dalších asi 20 minut dozlatova. Koláč necháme krátce zchladnout ve formě a před podáváním dozdobíme lístky šalvěje.