Ingredience Těsto: Náplň: |
1. Těsto: Mouku prosejeme do mísy. Promícháme ji s droždím, špetkou soli, nastrouhaným muškátovým oříškem, citronovou kůrou a moučkovým cukrem. Přidáme smetanu ke šlehání smíchanou se zakysanou smetanou a žloutky. Vypracujeme pevné těsto, které necháme na teplém místě asi 90 minut kynout.
2. Po nakynutí těsto zlehka propracujeme a rozválíme na plát silný 1 cm. Máslo rozpustíme a povrch těsta jím potřeme. Posypeme skořicí a krupicovým cukrem. Plát těsta rozkrájíme na čtverce 10x10 cm.
3. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na silnější plátky, které pokapeme citronovou šťávou. Na čtverce těsta položíme plátky hrušek, čtverce přehneme na polovinu a skládáme je za sebou do chlebíčkové formy, přičemž mezi ně ještě vkládáme zbylé plátky hrušek. Necháme dalších asi 15 minut kynout.
4. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. Ještě horký koláč potřeme medem, posypeme ořechy a necháme vychladnout.