Máte rádi hrušky? Vyzkoušejte náš recept na vynikající koláč, na kterém si můžete o víkendu pochutnat celá rodina.

Ingredience

Těsto:
300 g hladké mouky
7 g sušeného droždí
sůl
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
kůra nastrouhaná z 1/2 bio citronu
80 g moučkového cukru
100 ml smetany ke šlehání
100 g zakysané smetany
4 žloutky
50 g másla na potření těsta
2 lžičky mleté skořice
50 g krupicového cukru na posypání těsta

Náplň:
3 hrušky
šťáva z 1/2 citronu
1 lžíce medu na potření
hrst nasekaných vlašských ořechů na posypání

1. Těsto: Mouku prosejeme do mísy. Promícháme ji s droždím, špetkou soli, nastrouhaným muškátovým oříškem, citronovou kůrou a moučkovým cukrem. Přidáme smetanu ke šlehání smíchanou se zakysanou smetanou a žloutky. Vypracujeme pevné těsto, které necháme na teplém místě asi 90 minut kynout.

2. Po nakynutí těsto zlehka propracujeme a rozválíme na plát silný 1 cm. Máslo rozpustíme a povrch těsta jím potřeme. Posypeme skořicí a krupicovým cukrem. Plát těsta rozkrájíme na čtverce 10x10 cm.

3. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na silnější plátky, které pokapeme citronovou šťávou. Na čtverce těsta položíme plátky hrušek, čtverce přehneme na polovinu a skládáme je za sebou do chlebíčkové formy, přičemž mezi ně ještě vkládáme zbylé plátky hrušek. Necháme dalších asi 15 minut kynout.

4. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. Ještě horký koláč potřeme medem, posypeme ořechy a necháme vychladnout.