Právě na dnešní den, 4. dubna, připadá... pozor, držte se... Mezinárodní den mrkve. Navrhujeme upéct na oslavu skvělého beránka s touhle vynikající a mimořádně zdravou zeleninou.


MRKVOVÝ BERÁNEK


Doba přípravy: 70 minut (bez chladnutí)

1 porce obsahuje: 820 kJ/196 kcal

Počet porcí/kusů: 10

Potřebujete:

50 g slunečnicových semínek

50 g dýňových semínek + 2 semínka na oči

4 vejce (bílky a žloutky odděleně)

130 g krupicového cukru

1 lžička nastrouhané citronové kůry

1 lžíce citronové šťávy

špetka soli

200 g mrkve

100 g polohrubé mouky

2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

tuk a strouhanka na formu

moučkový cukr na posypání

30 g bílé čokolády


Postup:

1. Slunečnicová i dýňová semínka rozmixujeme najemno. V míse vyšleháme žloutky s polovinou cukru do pěny. Přimícháme citronovou kůru a šťávu.

2. Bílky vyšleháme se solí do husté pěny, přidáme zbylý cukr a vyšleháme do tuha. Mrkev nastrouháme najemno a vmícháme do žloutků. Pak přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a moučkou ze semínek. Nakonec do těsta zapracujeme sníh z bílků.

3. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pak ji naplníme těstem a pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C asi 40 minut. Upečeného beránka necháme ve formě krátce vychladnout, pak ho vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Pocukrujeme ho a místo očí připevníme dýňová semínka. Beránka pak můžeme dozdobit rozpuštěnou bílou čokoládou dle fantazie.