Ingredience

2 červené řepy (asi 400 g)

2 lžíce cukru

2 lžíce octa

sůl

200 g fazolových lusků

200 g sterilovaných bílých fazolí

1 žlutá paprika

1 lžíce medu

2 lžíce olivového oleje

200 g plísňového sýra ( gorgonzola )

čerstvý tymiánu

Dresink:

3 lžíce oleje z vlašských ořechů

1 lžíce medu

1 lžíce dijonské hořčice

1-2 snítky bazalky

šťáva z jednoho pomeranče

šťáva z 1 citronu


1. Řepu dobře omyjeme. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr, ocet a sůl, vložíme řepu a zvolna vaříme asi 20 minut do poloměkka. Fazolové lusky očistíme, překrájíme a spaříme asi 4 minuty v horké vodě.


2. Uvařenou řepu oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do mísy. Přidáme okapané fazolky, bílé fazole a na kostičky nakrájenou papriku. Ochutíme medem a solí a promícháme.


3. Salát rozdělíme do zapékacích misek, pokapeme olivovým olejem, poklademe kousky sýra a tymiánem a při 180 °C zapečeme asi 15 minut.


4. Mezitím promícháme ořechový olej s medem, hořčicí, natrhanou bazalkou a dochutíme pomerančovou a citronovou šťávou. Hotový zapečený salát přelijeme zálivkou a podáváme teplý.


  14:01,  aktualizováno  25. března 2019 19:00