Jste milovníky asijské kuchyně? Pak určitě vyzkoušejte recept na rýžové nudle se smaženým tofu.

Ingredience

300 g tofu
4 lžíce sójové omáčky
2 lžíce limetkové šťávy
sůl
2 mrkve
250 g červeného zelí
1 salátová okurka
2 avokáda
120 g směsi listových salátů
hladká mouka na poprášení
rostlinný olej na opečení
160 g pološirokých plochých rýžových nudlí
sezamový (nebo jiný rostlinný) olej na zakápnutí
1 lžíce černého sezamu

Omáčka:

2 stroužky česneku, najemno nakrájeného
2 lžíce zázvoru, najemno nakrájeného
6 lžic sójové omáčky
6 lžic javorového sirupu (nebo medu)
1 lžička drcených červených chilli papriček
3 lžíce sezamového oleje + k podávání
1 lžíce najemno nasekaného koriandru

1. Tofu nakrájíme na kostky o hraně asi 2 cm a zakápneme směsí sójové omáčky, limetkové šťávy a soli (přidat můžeme také 2 lžíce rybí omáčky). Lehce promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut marinovat.

2. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké špalíčky. Zelí opláchneme a pokrájíme na jemné nudličky. Okurku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Avokádo očistíme a dužinu nakrájíme podélně na plátky. Listy salátů důkladně propláchneme a necháme okapat. V menší misce smícháme ingredience na omáčku.

3. Tofu rozložíme na tác a ze všech stran poprášíme moukou. V pánvi nahřejeme olej a tofu v něm opečeme dokřupava.

4. Nudle dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou. Přiklopíme a necháme cca 6 - 8 minut stát, aby zcela změkly. Poté je scedíme, lehce zakápneme sezamovým olejem a promícháme. Na střed talířů rozdělíme tofu a kolem něj rozložíme vějířovitě připravené nudle, pokrájenou zeleninu a avokádo, které posypeme černým sezamem. Podáváme společně s připravenou omáčkou a olejem.