Upečte si na víkend vynikající koláč.

Ingredience

100 ml polotučného mléka
50 g krupicového cukru
15 g čerstvého droždí
250 g polohrubé mouky
špetka nastrouhané citronové kůry
1 vejce
špetka soli
50 g másla + na formu
280 g rybízu (směs černého a červeného)
moučkový cukr, na doslazení ovoce

Drobenka:

30 g másla
40 g krupicového cukru
40 g hrubé mouky

1. Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. 

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme citronovou kůru, 1 vejce, sůl, vzešlý kvásek a částečně propracujeme. Pak přilijeme zchladlé rozpuštěné máslo a vypracujeme vláčné těsto. (Dle potřeby můžeme přidat trochu mléka nebo mouky.) V míse ho poprášíme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme kynout cca 40 minut na teplém místě. 

3. Mezitím rybíz očistíme a dle chuti promícháme s moučkovým cukrem. Z lehce povoleného másla, cukru a mouky vypracujeme prsty drobenku. 

4. Vykynuté těsto důkladně propracujeme a vyválíme na kulatý plát, který vložíme na dno koláčové formy (o průměru cca 28 cm) vymazané máslem. Povrch poklademe rybízovou směsí a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C asi 45 minut (dle výšky těsta).