Ingredience

400 g různých ryb (losos, halibut apod.)

1 rohlík z předešlého dne

50 ml bílého jogurtu

2 vejce

2 stroužky česneku

3 lžíce nasekané petrželky

1 chilli papričku

sůl

mletý černý pepř

30 g strouhanky

hladkou mouku na obalení

olej na smažení

Na bulgur:

300 g bulguru

300 ml zeleninového vývaru

2 rajčata

1 červenou papriku

2 lžíce nasekané petrželky

2 lžíce olivového oleje

Na dip:

300 ml zakysané smetany

1 lžíci nasekané máty

2 stroužky česneku


1. Zakysanou smetanu promícháme s mátou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Dip dáme do lednice vychladit. Bulgur zalijeme vroucím vývarem a necháme pod pokličkou asi 20 minut nabobtnat. Pak jej prokypříme vidličkou.


2. Ryby i rohlík nasekáme nahrubo a dáme do mísy. Přimícháme bílý jogurt, 1 vejce, prolisovaný česnek, petrželku a chilli papričku nasekanou nadrobno. Osolíme, opepříme, přisypeme strouhanku a propracujeme.


3. Z hmoty vytvarujeme malé placičky, obalíme je nejdříve v rozšlehaném vejci a pak v hladké mouce. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Pak je necháme okapat na papírovém ubrousku.


4. Z rajčat odstraníme středy, z papriky jádřinec a zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Do bulguru zlehka vmícháme rajčata, papriku a petrželku. Ochutíme solí a pepřem a zakapeme olivovým olejem. Rybí placičky podáváme s bulgurem a smetanovým dipem.