Ingredience

2 lžíce křenové pasty

1 lžíce drceného černého pepře

2 lžíce lístků tymiánu

1 lžíce plnotučné hořčice

1 lžíce rostlinného oleje + na restování

sůl

1000 g roštěnce

400 g drobných brambor

200 g cukety

1 oranžová paprika

1 palice česneku

Dušená zelenina:

150 g brokolice

150 g cukety

100 g zelených fazolek (lusky)

sůl

2 lžíce másla

Omáčka:

200 g zakysané smetany

1 svazek hladkolisté petržele

Dohotovení:

čerstvý tymián na dozdobení


1. V menší misce smícháme křenovou pastu, pepř, tymián, hořčici a olej. Směs osolíme a rozetřeme na horní část očištěného masa. Necháme ho marinovat do druhého dne v chladničce.


2. Brambory omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Cuketu a papriku očistíme a nakrájíme na menší kousky. Česnek napříč stroužků rozkrojíme.


3. Na pánvi na rozehřátém oleji opečeme maso ze všech stran (kromě horní části s krustou). Na pekáč s pečicím papírem rozložíme zeleninu. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 15 minut. Poté přidáme maso a pečeme dalších cca 30 minut dle požadovaného stupně propečení.


4. Mezitím připravíme dušenou zeleninu. Brokolici očistíme a rozdělíme na růžičky, cuketu omyjeme a nakrájíme na kolečka. Fazolky očistíme od konců stopek. Do hrnce nalijeme tolik vody, aby sahala pod pařák. Vložíme zeleninu, zakryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Vaříme v páře cca 15 minut. Zeleninu přendáme do mísy, osolíme a zakápneme rozpuštěným máslem.


5. Zakysanou smetanu smícháme s nasekanými omytými listy petržele a omáčku ochutíme solí. Po upečení maso zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočinout. Nakrájíme ho na plátky a podáváme s pečenou zeleninou, dresinkem a dušenou zeleninou. Dozdobíme čerstvým tymiánem.


  7:00,  aktualizováno  25. března 2019 18:59