Ingredience

1 menší cibule

2 stroužky česneku

1 řapík celeru

1 mrkev

1 pastinák

1 cuketa

olivový olej na smažení

400 g kulatozrnné rýže (s vysokým obsahem škrobu)

200 ml bílého vína

1000 ml zeleninového vývaru

100 g másla

100 g nastrouhaného parmazánu

několik listů hladkolisté petržele na dozdobení


1. Cibuli, česnek a řapík celeru oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev, pastinák a cuketu očistíme a nakrájíme na nudličky. V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu osmažíme.


2. Na orestovaný základ nasypeme rýži a chvilku ji za stálého míchání opékáme. Vše zalijeme vínem a vaříme, dokud se víno do rýže nevsákne. Pak přilijeme naběračku zeleninového vývaru a za stálého míchání pomalu vaříme, až se tekutina vstřebá. Postup opakujeme, dokud nebude rýže téměř měkká.


3. Přidáme máslo, 2/3 nastrouhaného parmazánu a promícháme. Rizoto rozdělíme na talíře a posypeme zbylým sýrem. Dozdobíme čerstvými lístky hladkolisté petržele.