Ingredience

1 menší cibule

2 stroužky česneku

1 srdíčko řapíkatého celeru

100 g másla

400 g rýže na rizoto

200 ml suchého bílého vína

1000 ml zeleninového vývaru

400 g plodů moře (můžou být i mražené)

120 g parmezánu

1 lžíce nasekané petrželky


1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Řapíkatý celeru omyjeme a nakrájíme nadrobno.hrnci rozpustíme polovinu másla, přidáme cibuli, česnek, celer a krátce zprudka orestujeme. Pak plamen ztlumíme a pomalu dusíme, až zelenina změkne.


2. Na orestovaný základ nasypeme rýži a chvilku ji za stálého míchání opékáme. Pak rýži zalijeme vínem. Vaříme, dokud se víno nevsákne do rýže. Teprve tehdy vlijeme do rýže první naběračku zeleninového vývaru a za stálého míchání pomalu vaříme, až se tekutina vsákne. Postup opakujeme, až bude rýže téměř měkká.


3. Omyté a nakrájené mořské plody vmícháme do téměř hotové rýže. Promícháme a ještě krátce provaříme. Směs by měla být krémová, ale rýže nesmí být rozvařená. Hotové rizoto odstavíme z plotny. Přidáme zbylé máslo a nastrouhaný parmezán, petrželku a ještě jednou promíchejte.


  9:08,  aktualizováno  25. března 2019 20:09