Lahůdka, která stojí za vyzkoušení. Uvařte si řezy z panenky s višněmi, šalotkou a ořechovými knedlíky.

Ingredience

20 ml sójové omáčky
20 ml sladké chilli omáčky
1 stroužek česneku
špetka sušeného zázvoru
600 g vepřové panenky
300 g šalotky
40 g přepuštěného másla
krupicový cukr na dochucení
sůl
drcený černý pepř
250 g višní
50 g rybízového džemu
50 ml červeného vína
2 snítky rozmarýnu

Ořechové knedlíky:

130 g černého chleba
70 g bílého chleba
sůl
mletý černý pepř
mletý muškátový oříšek
50 g vlašských ořechů
4 lžíce lískových ořechů
4 lžíce mandlových lupínků
80 g másla + na vymazání a opečení
2 lžíce cibule, nakrájené na kostičky
2 lžíce kostiček slaniny
2 vejce
200 ml polotučného mléka

1. Nejprve připravíme knedlíky. Oba druhy chleba nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Dochutíme je solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Promícháme je s nasekanými ořechy a mandlovými lupínky. Na pánvi na rozehřátém másle orestujeme dosklovata cibuli společně se slaninou. Poté směs vmícháme ke chlebům. Přidáme vejce, teplé mléko a vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme z něj asi 3 cm silný váleček, pevně ho zabalíme do máslem vymazaného alobalu a vaříme v mírně vroucí osolené vodě asi 20 minut. Knedlík vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky. Před podáváním je zlehka opečeme na másle.

2. V menší misce smícháme obě omáčky, přidáme prolisovaný oloupaný stroužek česneku a zázvor. Očištěné maso potřeme marinádou a necháme odležet.

3. Mezitím oloupeme šalotky, větší rozkrojíme a v pánvi na polovině másla společně s cukrem opečeme. Osolíme je, opepříme, zakápneme trochou vody a na mírném ohni podusíme 20 minut.

4. Odleželé maso zprudka opečeme na zbylém másle. Snížíme plamen a opékáme za častého obracení ještě 12 - 15 minut (při opékání ho potíráme zbylou marinádou). Panenku vyjmeme a zabalíme do alobalu.

5. Do pánve k výpeku přidáme vypeckované omyté višně, rybízový džem, víno a snítku rozmarýnu. Vše promícháme, prohřejeme, přidáme šalotky a odstavíme. Maso rozbalíme z alobalu, nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře. Přelijeme ho višňovou omáčkou s šalotkami a dozdobíme zbylým rozmarýnem. Podáváme s opečenými knedlíky.