Ingredience

100 g červené řepy

olej na smažení

kmín

mořskou sůl

Na řepový hummus:

400 g červené řepy

olivový olej

400 g cizrny v konzervě

mletý kmín

1 česnek

pár lístků koriandru

šťávou ze 2 citronu

sůl

mletý čerstvý pepř

zakysanou smetanu k podávání

4 snítky máty


1. Řepu nakrájíme na velmi tenké plátky. Plátky najednou smažíme v pánvi ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje asi 2–3 minuty dokřupava. Vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce. Kmín se solí rozdrtíme a lupínky směsí posypeme.


2. Řepu oloupeme, nasekáme na větší kousky, pokapeme olivovým olejem a pečeme při 180 °C doměkka. Po upečení odložíme vychladnout.


3. Cizrnu scedíme a spolu s upečenou řepou, mletým kmínem, rozdrceným česnekem s koriandrem, citronovou šťávou a 4 lžícemi olivového oleje rozmixujeme do hladké pasty. Ochutíme solí a pepřem. Podáváme se zakysanou smetanou a ozdobené lístky máty.



TIP: Pokud nemáte rádi koriandr, nahraďte ho petrželkou.