Připravte si k večeři netradiční pizzu z červené řepy.

Ingredience

Řepný korpus:

8 malých červených řep
sůl
1 lžíce mletého lněného semínka
1 lžička mletého česneku
asi 40 g polohrubé mouky
slunečnicový olej na potření

Brokolicové pesto:

1 brokolice
3 stroužky česneku
citronová šťáva  podle chuti
hrst listů bazalky + na dozdobení
50 g plátků mandlí
65 g najemno nastrouhaného parmazánu
125 ml olivového oleje
sůl
rukola na dozdobení

1. Dvě bulvy řepy omyjeme, vložíme do studené vody a uvaříme doměkka. Scedíme je, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na osminky. Zbylou řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Dáme ji do cedníku, osolíme a necháme asi 15 minut vypotit. Lněné semínko promícháme se 2 lžícemi vody a necháme 15 minut stát. 

2. Nasolenou řepu důkladně vymačkáme od přebytečné tekutiny a spolu s nabobtnalým lněným semínkem a mletým česnekem rozmixujeme dohladka. Hmotu přendáme do mísy a za postupného přidávání mouky vypracujeme vláčné těsto. 

3. Pečicí papír potřeme trochou oleje a z připraveného těsta na něm vytvarujeme placku o síle 0,5 - 1 cm. Papír s těstem přendáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. 

4. Mezitím připravíme brokolicové pesto. Brokolici očistíme a rozdělíme na růžičky. Košťál ponecháme na dozdobení. Růžičky brokolice krátce spaříme ve vroucí vodě a poté je ihned zchladíme v ledové vodě. Vyjmeme je, necháme okapat a rozmixujeme společně s oloupaným česnekem, citronovou šťávou, bazalkou, mandlemi, parmazánem a olivovým olejem téměř dohladka. Pesto dle chuti osolíme. Košťál očistíme a pomocí škrabky nakrájíme na tenké plátky. 

5. Řepný korpus potřeme připraveným pestem a dozdobíme plátky košťálu, rukolou, bazalkou a uvařenou řepou. Ihned podáváme.