Pohankové oválky
Těsto: 200 g pohankové mouky, 100 g sójové mouky (odtučněné), 100 g moučkového cukru, 120 g másla, 1 vejce, tuk na plech
Náplň: 70 g másla, 60 g bezlepkové mléčné čokolády, 1 lžíce rumu
Zdobení: 1 lžíce bílku, 2-3 lžíce moučkového cukru, několik kapek citronové šťávy, barevné cukrářské zdobení (bez obsahu lepku)
?Postup:
1. Oba druhy mouky prosijeme na vál. Přidáme cukr, změklé máslo a vejce. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho a necháme asi 2 hodiny v ledničce odpočinout.
2. Odležené těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrájíme z něj oválky. Dáme je na vymaštěný plech a v troubě vyhřáté na 180 °C je pečeme asi 8 minut. Poté je necháme zchladnout.
3. Změklé máslo vyšleháme s rozpuštěnou čokoládou a rumem do pěny. Slepíme jí vždy 2 oválky k sobě a necháme ztuhnout.
4. Z bílku, prosátého cukru a citronové šťávy vymícháme hladkou polevu. Dáme ji do mikrotenového sáčku, odstřihneme růžek a na oválky namalujeme sněhuláčky. Dotvoříme je pomocí cukrářského zdobení a necháme zaschnout.
Doba přípravy 70 (bez doby odležení) minut.
1 porce obsahuje 282 kJ/67 kcal
Počet porcí/kusů 50